Van een creatief idee, tot een sieraad in je handen. Franka Vedder van Franky Amsterdam ontwerpt haar eigen sieraden die ervoor zorgen dat jij je speciaal, elegant en passievol voelt. Niet zomaar een sieraad dus, maar een sieraad met een verhaal. Volgens ons zijn de items stuk voor stuk uniek, maar toch kun je zien dat ze samen ‘Franky Amsterdam’ vormen. De liefde en de passie die je terug ziet in de ontwerpen, de geur die je overvalt en opvrolijkt wanneer je je bestelling binnen krijgt: wij wilde hier meer over weten. Wij hadden een kleine Q&A met Franka Vedder, om meer te weten te komen over haar en over haar Franky Amsterdam.

franky amsterdam

Where it all started

Wil je ons iets vertellen over het ontstaan van Franky Amsterdam?

Het begon allemaal tijdens mijn studie aan het AMFI (Amsterdam Fashion Institute), tijdens deze studie had ik altijd al het idee dat ik verder zou gaan in de kledingbranche. Het was dan ook al vanaf kleins af aan mijn droom om een eigen kledingmerk te hebben. Ontwerpen van kleding heb ik altijd geweldig gevonden, maar toch neigde ik meer naar de sieraden. Toen, en nog steeds, groeit mijn interesse hierin elke dag. Ik merkte dat sieraden ontwerpen en een merk opzetten mijn passie is en daarom besloot ik tijdens mijn afstudeerproject om er gewoon mee te beginnen. Nu ben ik ongeveer twee jaar bezig en het wordt nog steeds leuker, maar ook uitdagender. Alles wat er bij komt kijken, vind ik één groot avontuur: van het ontwerpen en de marketing tot aan het inpakken. Het liefst doe ik niets anders en ben ik er de gehele dag mee bezig!

50310348_288406868535761_3536819521467365295_n franky_amsterdam-5

Dit is mijn droom en dit wordt mijn toekomst – Franka Vedder

Everyone has a favorite

Welk sieraad is jouw favoriet en waarom dan?

Mijn favoriete item is ‘De Christina ring’. Waarom? Omdat deze ring voor mij voor de bijzondere vriendschap staat met mijn beste vriendin, Christina. Zij gaf mij een keer een ring als cadeau waar ik direct verliefd op was. We besloten toen om samen een vriendschapsring te ontwerpen die voor onze vriendschap stond en welke we elke dag zouden dragen. Ik draag de ring dan ook elke dag met veel liefde en heel veel trots. Wat ik vooral bijzonder vind, is dat ik merk dat de ring meestal wordt gekocht door meiden en vrouwen die deze als cadeau kopen voor hun beste vriendin. De ring heeft tevens voor hen emotionele waarde en ze doen hem ook niet meer af.

FA_ring_3 Franky_Amsterdam-17

The best is yet to come?

Wat wil je in de komende vijf nog bereiken?

Wanneer ik op een feestje ben en er komt iemand naar mij toe die haar Franky sieraad laat zien aan mij, voel ik mij vereerd. Dan doe ik een vreugdedansje van binnen, want hoe leuk is dat?! Graag wil ik dat zoveel mogelijk jonge vrouwen mijn sieraden met trots dragen. Dan wil ik graag met een groot team elke dag creatief en business gericht bezig zijn met het creëren van mooie sieraden voor elk type vrouw die van unieke items houdt. Nóg een wens? Natuurlijk een leuke winkel in Amsterdam!

franky amsterdam

Dreams to come true

Wat weten niet veel mensen over jou?

Ik ben vaak dromerig en haal mijn inspiratie voor sieraden uit de meest gekke en onverwachte momenten! Wanneer ik bijvoorbeeld voor een verkeersstoplicht sta.. Ik zie dan de oranje kleur en stel me een ring voor met een steen in deze mooie kleur. Een andere inspiratiebron zijn mijn zelfverzonnen persona, ook wel mijn eigen muse’s, ik zie ze dan helemaal voor me. Bijvoorbeeld tijdens een chique etentje en beeld me dan in welk sieraad ze op dat moment draagt. Zo ontstaan dan bijvoorbeeld de Golden Carina earrings. Kijk maar eens om je heen; ik geloof en merk dat er in alles inspiratie te vinden is, zodra je je fantasie de vrije loop laat.

franky_amsterdam-8 IMG_3739

 Het is een klein wonder wanneer ik een ontwerp in mijn hoofd heb, deze uitteken en ik het sieraad een paar weken later draag. Ik ben dan extreem verliefd op het sieraad, omdat ik weet hoeveel werk en liefde erin zit – Franka Vedder

The Circle of Franky Amsterdam

Hoe verloopt het proces nou eigenlijk, van begin tot eind?

Mijn inspiratie haal ik dus uit de meest onverwachte en gekke momenten. Zodra ik dan een ontwerp in mijn hoofd heb, probeer ik deze zo duidelijk mogelijk uit te tekenen. Schetsen is niet mijn sterkste punt, dus vaak komt het ook samen met veel uitleg, afbeeldingen, etcetera. Wanneer het helemaal duidelijk is voor de producent, wordt er nog een technische tekening gemaakt en gaat het sieraad in productie.

49477476_170141393961311_8510451050877249469_n 42147394_335997903639119_8534943385158373959_n

Lees ook: Dit zijn de mooiste stranden waar je NU heen wilt.