1. Home
  2. 10 veelvoorkomende vergissingen tijdens het wassen – en zo vermijd je ze
wassen

10 veelvoorkomende vergissingen tijdens het wassen – en zo vermijd je ze

Fun & Living26 mei , 14:00 doorAurora Ferrari
Wassen is voor iedereen een noodzakelijke klus. En hoewel het misschien een eenvoudige klus lijkt, maken mensen veel fouten tijdens het wassen. Die leiden uiteindelijk tot ongelukkige resultaten. Misschien niet meteen op de kotertermijn, maar wel op de lange. Wij hebben daarom de 10 meest voorkomende fouten voor je op een rij gezet – in de hoop dat je ze nooit meer maakt.

1. Overload

We zijn er allemaal schuldig aan: het overladen van de wasmachine. Het is een veelvoorkomende fout, maar kan ernstige mechanische problemen veroorzaken. En we geven je groot gelijk hoor. Dan heb je een zwarte was, moet je alleen die ene joggingbroek er nog in proppen. Dat kan dan toch geen kwaad, zou je denken. Maar vergis je niet, kleding heeft namelijk bewegingsruimte nodig om schoon te worden. Als je de machine volstopt, dan kan je wasmachine minder goed wassen en spoelen. Daarnaast kan het dus ook je wasmachine beschadigen. Dus? Niet meer doen.

2. Wit gaat bij wit, zwart bij grijs...?

Je denkt het wel elke keer goed te doen, maar bij een heleboel mensen gaat het heel vaak fout. Het niet sorteren van je kleding en wasgoed op kleur is een veelgemaakte fout. Het duurt misschien een tikkeltje langer, maar probeer zoveel mogelijk op kleur te sorteren. Dit houd je kleding langer goed, waardoor jij je kleding ook minder snel hoeft weg te gooien.

3. Vlekken zijn er om weggehaald te worden

Je kindje rolt over het gras, je broek sleept al de hele dag over de natte grond of de bolognesesaus is over je witte truitje gekomen. Komt wel, denk je dan. Het komt niet. Vlekken zijn er om behandeld te worden en dat moet je meteen doen. De kans dat ze er anders niet uitkomen, is namelijk erg groot. Het allerbeste is om de vlek onmiddellijk na het ontstaan te behandelen. Gewoon doen.

4. Té veel scoops – en dan hebben we het niet over proteïne

In tegenstelling tot wat een heleboel mensen denken, maakt extra wasmiddel je kleding echt niet schoner. Sterker nog, het kan zelfs het tegenovergestelde effect hebben. Wanneer je té veel wasmiddel gebruikt, kunnen er zeepresten ontstaan die vervolgens op je kleding achterblijft, vuil aantrekken en de gevoelige huid irriteren. Volg altijd de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel op het etiket.

5. Rustig met de wasverzachter: zachter dan dát kan niet

Waar we ook goed in zijn, is het overmatig gebruik maken van wasverzachters. Begrijpen we wel hoor: het maakt je wasgoed zachter én het ruikt meteen stukken lekkerder. Maar té veel wasverzachter kan grote problemen veroorzaken. Zo kan het je kleding drastisch beschadigen. Gebruik je wasverzachter, dan kies dan voor een minimale hoeveelheid wasverzachter om dit te voorkomen.

6. Het pluizenfilter legen. Het wattis?

Iets wat veel mensen weten te vergeten, is het legen van het pluizenfilter. Een verstopt pluizenfilter vermindert namelijk het vermogen van de droger en doet hierdoor minder goed zijn werk. En misschien nog wel belangrijker: een verstopt pluizenfilter is brandgevaarlijk. Maak er dus een gewoonte van om die één keer in de zoveel tijd te legen. Controleer ook regelmatig de ventilatieopening van de droger om er zeker van te zijn dat deze vrij is.

7. Standje heet, heter, heetst

Tenzij je een bijzondere vuile lading wasgoed hebt, is een hoge temperatuur niet nodig. Het zorgt tenslotte ook dat je kleding gaat krimpen en dat de vezels beschadigen. Controleer daarom ook áltijd het onderhoudslabel van je wasgoed. Daar staat vaak een heleboel handige informatie.

8. Daar gaat je rits (en knopen)

Vergeet niet je ritsen dicht te ritsen en om je knopen dicht te knopen. Waarom? Ritsen en knopen kunnen in de wasmachine aan andere kledingstukken blijven haken, waardoor er dan beschadigingen ontstaan. Door deze sluitingen vast te maken, blijft de vorm en het uiterlijk van je kledingstuk ook veel langer goed. Stop ze dus netjes in de wasmachine om de staat van je kleding zo lang mogelijk goed te houden.

9. Grondige schoonmaak? Nog nooit gedaan

Je weet stiekem dat het echt wel één keer in de zoveel tijd gedaan moet worden, maar je stelt het elke keer weer uit: het schoonmaken van de wasmachine en droger. En hiermee bedoelen we een échte grondige schoonmaak. Door de machines niet goed te onderhouden, kan je kleding op lange termijn gaan ruiken of zelfs kapot gaan. Enne, over je wasmachine en droger? Die gaan dan op een gegeven moment ook minder goed hun werk doen.

10. Alles moet snel en haasterig

Tot slot: we neigen vaak om snel een wasje te draaien en om snel de droger aan te zetten. Doe dat nu niet. Dit kan namelijk leiden dat je fouten maakt tijdens het wasproces. Neem de tijd en kijk goed wat je in de wasmachine of droger stopt. Twijfel je? Check even de wasetiketten. Sorteer het in kleur en kijk goed of er opvallende vlekken zijn. Door snel je was te doen, kun je dingen over het hoofd zien waardoor het ook de netheid en levensduur van je kleding kan beïnvloeden.