Gebruik jij altijd hetzelfde wachtwoord? Dat is eigenlijk heel onverstandig. Het is misschien de makkelijkste optie, maar eigenlijk kun je het beter gewoon niet doen. Wij leggen je uit waarom het onverstandig is én hoe jij ervoor kunt zorgen dat je het veilig inricht voor jezelf.
Dezelfde wachtwoorden voor alle platformen
Waarschijnlijk maak jij je hier ook schuldig aan: je hebt voor heel veel websites, winkels en platformen dezelfde wachtwoorden. Misschien hooguit een kleine aanpassing hier en daar: een ander cijfer, wel of geen hoofdletter of een ander speciaal teken. Je bent lang niet de enige die dat heeft. Het is namelijk een stukje gemakzucht, omdat het – tegenwoordig al helemaal – lastig te onthouden is als je zo veel verschillende wachtwoorden hebt. Daarnaast zien veel mensen de risico's er niet van in. De kans op hacken ligt natuurlijk op de loer, maar veel mensen denken: ach, dat overkomt mij niet! Maar wat als het juist jou wel overkomt?
Waarom is het hebben van hetzelfde wachtwoord onverstandig?
We gaan dus niet voorzichtig om met codes en
wachtwoorden. Vaak omdat we de gevaren er niet van inzien of omdat we bang zijn om wachtwoorden of codes te vergeten. Zonde, want ongemerkt loop je daardoor heel veel risico om slachtoffer te worden van cybercriminelen. Als je vaak hetzelfde wachtwoord gebruikt en dit
wachtwoord bijvoorbeeld herleid naar woonplaats, straatnaam of verjaardagen zijn ze makkelijker te achterhalen en te gebruiken voor slechte doeleinden. Dit soort informatie is namelijk heel makkelijk te vinden.
Hoewel veel mensen wel weten dat je een risico loopt, nemen veel mensen het risico toch niet echt serieus. Ze zien er de ernst niet van in of zijn er gewoon niet zo veel mee bezig. Heel onverstandig, want als je wél een keer gehackt wordt, ben je de pineut.
Hoe pak je het dan wel aan?
Maar wat is dan wel de juiste plan van aanpak? Om te beginnen is het verstandig om op iedere website of platform een ander wachtwoord te gebruiken. En dan niet alleen het cijfertje of het speciale teken veranderen, maar echt een ander woord ook. We horen je al denken: hoe ga ik dat allemaal onthouden? Nog even geduld, want daar komen we zo op. Verder is het belangrijk dat je het woord ook compleet random houdt. Zorg ervoor dat het niet te herleiden is naar een persoon, je woonplaats of iets anders wat persoonlijk aan jou gekoppeld is. Zo is je wachtwoord ook een stukje veiliger.
En dan nu dé oplossing om al je wachtwoorden ook te kunnen onthouden. Wij snappen ook heel goed dat je geheugen het niet redt om alle verschillende wachtwoorden te onthouden. Maarre, noteren in een notitieboekje of een bestand op je telefoon of laptop is een slecht idee. Als dit in verkeerde handen komt, ben je alsnog de pineut. In plaats daarvan kun je beter een soort digitale te gebruiken om je wachtwoorden in op te slaan. Eentje die alleen door jou te openen is. Wachtwoordmanagers zijn dé oplossing om je wachtwoorden niet te vergeten én veilig te houden.