Als je de Olympische Spelen een beetje volgt is het je vast weleens opgevallen dat de sporters hun medailles in hun mond steken nadat ze ze in ontvangst hebben genomen. Het levert leuke foto's op, maar het is toch eigenlijk wat gek. Waarom doen ze dit precies? Er blijkt iets meer achter te zitten dan je misschien dacht.
Olympische traditie
Het barst van de foto's van sporters die op hun gewonnen medaille bijten. En laten we eerlijk zijn, het levert leuke foto's op. Atleten die stralen van trots met hun glimmende medailles tussen hun tanden. Maar er zit meer achter dan alleen een leuk plaatje voor de pers. De oorsprong van deze traditie gaat namelijk ver terug in de tijd.
De inspiratie voor het bijten in medailles komt uit de tijd van de 'gold rush', toen mensen in hun goud beten om te testen of het wel echt was. Goud is namelijk een zacht metaal en als je er in bijt, kan je zien of het echt is of niet. Best slim, toch? Volgens het '
BBC Science Focus Magazine' is dat de reden dat atleten in hun medaille bijten. Natuurlijk niet meer echt nodig, maar inmiddels is het een Olympische traditie geworden. Fotografen vragen er soms zelfs om. Zéker op de Olympische Spelen. Of ze nu een gouden, zilveren of bronzen medaille gewonnen hebben.
Blijdschap en trots
Eigenlijk is het nu sowieso niet meer nodig, dat gebijt. De gouden medailles bevatten slechts een dun laagje van ongeveer 6 gram puur goud, met de rest voornamelijk zilver. Dat is toch iets anders dan plak puur goud - wat je misschien wel zou verwachten bij zo’n prestigieuze prijs. Maar, dit jaar hebben ze er toch even iets extra speciaals van gemaakt. Dit jaar bevatten de gouden medailles namelijk een bijzonder detail: er zijn stukjes van de Eiffeltoren in verwerkt. Hoe cool is dat?!
Het kan ook mis gaan
Maar helaas levert het ook weleens iets anders op dan alleen trotse gezichten en leuke plaatjes. Bij de Duitse atleet David Möller ging het in 2010 tijdens de Olympische Winterspelen namelijk even mis. Hij ontdekte dat het bijten in een medaille ook verkeerd kan aflopen. Hij brak namelijk een tand terwijl hij op zijn zilveren medaille beet. Dus, misschien moeten sporters toch maar eens gaan doen alsof, zonder écht hun tanden in het goud te zetten.
Iconisch
En toch blijft het één van de meest iconische beelden van de Olympische Spelen. Het is een leuke manier om trots te tonen, en laten we eerlijk zijn, we houden allemaal van een beetje traditie, toch? Dus de volgende keer dat je een Olympiër op zijn of haar medaille ziet bijten, weet je dat er meer achter zit dan je misschien dacht!