starter op de huizenmarkt

Eigen huis kopen als starter? Dan moet je zó veel eigen geld hebben

Fun & Living02 mrt , 10:00 doorRomy Nouwen

Als starter heb je het tegenwoordig helemaal niet zo gemakkelijk meer in de huizenmarkt. De huizenprijzen liggen ontzettend hoog, het wordt steeds lastiger om een goede hypotheek te krijgen en nu blijkt ook dat je flink veel eigen geld moet hebben. Véél meer dan een aantal jaren geleden.

Starter op de huizenmarkt 

De afgelopen jaren gaat het er behoorlijk heftig aan toe op de huizenmarkt. Dat heeft alles te maken met de grote vraag naar huizen. Helaas blijft er een constant tekort, en stijgt het aanbod maar langzaam. Er wordt té weinig bijgebouwd om aan alle vraag te kunnen voldoen. En wie een beetje heeft opgelet tijdens de economielessen van vroeger, weet dat té weinig aanbod en een té hoge vraag automatisch leidt naar hogere prijzen.

De prijzen van huizen zijn de afgelopen jaren bizar gestegen. Zelfs zó flink dat veel starters in de problemen komen. In sommige gevallen komen zij niet eens meer in aanmerking voor een hypotheek, of enkel eentje die véél te laag is. Enne, zonder hypotheek ook geen huis helaas.

Veranderingen

Doordat de huizenmarkt zo oververhit is, veranderen er veel dingen. Zo is het ineens veel minder vanzelfsprekend dat je uiteindelijk een huis koopt als je nog jong bent. Het beeld van 'starters' is misschien nog dat jonge stel dat net klaar is met studeren, maar niets is minder waar. Starters op de huizenmarkt zijn nu vaak al een stuk ouder en werken al jaren na hun studie, voordat ze überhaupt een optie hebben om een huis te kunnen kopen. En dat is ook wel nodig, want zonder een zak met eigen geld ga je het sowieso niet meer redden.

Eigen geld als starter

Uit recente onderzoeken is gebleken dat je als starter behoorlijk meer eigen geld dan eerst nodig hebt om een huis te kopen. Zonder een gevulde zak geld, kom je gewoon niet in aanmerking. De gemiddelde eigen inbreng is inmiddels €91.073 euro. Ten opzichte van acht jaar geleden is dat een behoorlijke stijging. Toen was de gemiddelde eigen inbreng namelijk nog maar €34.805 euro.

Eigen geld sparen is dus een must, maar ook dat is nog niet zo gemakkelijk. Niet alleen huizen worden duurder. Ook andere dingen als gas, boodschappen en benzine gaan steeds meer kosten. Daardoor wordt het lastiger om een lekker spaarpotje bij elkaar te verzamelen.

Kloof tussen arm en rijk groter

De vraag is dan ook hoe starters tegenwoordig aan zó veel geld komen. Natuurlijk is er een deel dat zelf goed spaart, en zo uiteindelijk genoeg eigen geld mee kan nemen. Toch is er ook een gedeelte dat teert op de financiële steun van familieleden of ouders. Daardoor wordt de kloof tussen arm en rijk ook steeds groter. Mensen uit een rijke familie hebben meer kansen dan mensen uit familie die minder te besteden hebben.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over alleenstaanden. Wil je alleen een huis kopen? Dan moet je uiteraard alleen opdraaien voor alle kosten die bij het kopen van een huis komen kijken. Dat betekent dat je als alleenstaande eigen geld moet inbrengen dat alleen door jou bij elkaar gespaard is. En uiteraard krijg je ook minder hypotheek, doordat er maar naar één inkomen wordt gekeken.