Herinner je je de chaos nog van het allereerste Fyre
Festival? Luxe overnachtingen, culinaire hoogstandjes en optredens van wereldsterren werden beloofd - maar wat bezoekers kregen was eerder een soort 'Hunger Games'-ervaring. Beschimmelde broodjes kaas in piepschuimen bakjes en tenten die rechtstreeks uit een rampgebied leken te komen. Toch vond de organisator (en inmiddels ex-gedetineerde) Billy McFarland het een goed idee om het gewoon nog een keer te proberen. Maar ook déze poging van Fyre Festival lijkt in de soep te lopen.
Fyre Festival 2.0: déjà vu aan de Mexicaanse kust?
Deze keer zou Fyre Festival 2.0 plaatsvinden in het zonovergoten Playa del Carmen,
Mexico. Tenminste, dat was het plan. Maar er is één klein detail dat McFarland blijkbaar over het hoofd zag: de Mexicaanse autoriteiten weten van niets. Of nou ja - ze hebben wél een vergunning afgegeven. Maar alleen voor een eendaags evenement met maximaal 250 bezoekers. McFarland daarentegen beloofde optredens voor 2.000 festivalgangers. Uhh, een kleine miscommunicatie?
En nu - een maand voordat het festival moet plaatsvinden - is er: geen locatie, geen line-up en geen duidelijkheid. McFarland komt alleen met een hoop vage beloftes. Wanneer hebben we dat eerder gehoord?
Geen locatie, maar nog geen paniek?
De organisatie stelt festivalgangers gerust (of althans, doet een poging tot). NBC News meldde dat de tickethouders op het hart is gedrukt zich niet druk te maken. Er zou een nieuwe locatie overwogen worden die binnenkort bekend wordt gemaakt. Uiteraard wéér met de belofte van een 'onvergetelijke ervaring'. Klinkt bekend, toch? Het enige onvergetelijke aan de eerste editie was de collectieve traumaverwerking achteraf.
Tripje naar de tropen of een retourtje drama?
Tickets zijn inmiddels niet meer te koop, maar mocht je ooit hebben overwogen om te gaan: het goedkoopste kaartje kostte ruim €1000. Wat kreeg je daarvoor? Tja, niemand weet het precies. Merch met de tekst 'Playa is on Fyre' kan je overigens nog wél shoppen (ondanks dat het dus niet meer op de Mexicaanse Playa gaat gebeuren).
Toen een journalist McFarland vroeg of bezoekers risico lopen, kwam hij met het soort eerlijkheid waar je ook niet bepaald warm van wordt: "Bezoekers lopen altijd een risico. Je neemt een risico omdat ik veel verkeerde beslissingen heb genomen en het eerste festival heb verpest." Eh, thanks for the heads-up?
Een idee dat maar niet overwaait
We kunnen niet ontkennen dat McFarland zijn doorzettingsvermogen indrukwekkend is. Maar of de wereld zit te wachten op een tweede poging van het meest rampzalige festival ooit? Wij hebben onze twijfels.
Maar hey, mocht het tóch doorgaan, dan zitten wij met popcorn klaar voor de aftermovie. Want als er iets is wat Fyre Festival wél levert, dan is het drama. En dát is dan weer wél onvergetelijk.