loud budgetting

Geef je veel geld uit als je met vrienden bent? Loud budgetting is dé oplossing

Fun & Living05 mei , 12:48 doorRomy Nouwen
Veel te snel uitgeven als je met je vrienden bent: dat herkennen we allemaal wel. Achteraf heb je waarschijnlijk spijt van je uitgaven, maar dan kun je al niet meer terug. De nieuwste financiële trend, loud budgetting, gaat daar – eindelijk – verandering inbrengen. Tijd om onze financiële situatie open en bloot op tafel te leggen en gesprekken te voeren over geld.

Meer geld uitgeven

Spontaan een terrasje hier, etentje daar en nog even eindigen met een drankje om het goed af te sluiten. Tussendoor nemen jullie het er allemaal van. Portie nacho's, flesje wijn en een toetje kan er ook nog wel bij, toch? Klinkt als een gemiddeld dagje weg met je vrienden op je vrije dag. Voor je het weet ben je €150 lichter terwijl je dat niet per se in gedachten had. Met vrienden op stap zorgt er helaas gewoon bijna altijd voor dat je meer geld uitgeeft dan je wilde.
Alsof je hele motivatie omtrent geld ineens anders in elkaar steekt wanneer je in groepsverband bent. Je voelt misschien wat minder weerstand vanuit jezelf. Ineens heb je het idee dat je dat geld best een beetje kunt missen. Of je voelt misschien zelfs ook een beetje druk vanuit de groep of financiële jaloezie naar je vrienden toe. Je bent immers samen en iedereen doet mee, dus waarom jij niet?

Hoe komt het dat we meer uitgeven?

Meer geld uitgeven dan je van tevoren had bedacht, is helemaal niet zo'n gekke actie van jezelf. Dit heeft namelijk te maken met je eigen brein dat eigenlijk een beetje ouderwets is ingesteld. Héél vroeger moesten we bij een groep horen om te kunnen overleven. Het idee dat je 'er niet bij hoorde' zorgde toen voor veel angst, omdat het letterlijk je dood kon worden. Tegenwoordig ligt dat iets genuanceerder, maar de noodzaak van 'erbij horen' is nog steeds iets dat rondzingt in ons primitieve brein. Daarom is de kans heel klein dat je durft te zeggen dat je iets niet wil, omdat het voor jou te duur is. Dit zorgt er dan namelijk voor dat je je geen onderdeel meer voelt van de groep – en dat is het laatste dat jouw brein wil. En dat geldt dan natuurlijk niet alleen voor jou, maar voor jullie allemaal.

Praten over geld

Het zou allemaal veel gemakkelijker zijn als we open zouden zijn over onze financiële situatie, maar dat blijft voor heel veel mensen lastig. Geld is nu eenmaal een onderwerp waar niet graag over gepraat wordt. We houden graag onze bankrekening geheim. Al helemaal tegenover onze eigen vrienden. Enne, ook dit geldt niet alleen voor jou. Al je vrienden vinden het lastig om hun financiële situatie op tafel te gooien.

Loud budgetting

Daarom is de nieuwe trend loud budgetting in het leven geroepen. Déze trend moet alle taboes doorbreken en ervoor zorgen dat we allemaal wat meer open gaan praten over onze financiële situatie. En dat we dus ook hardop durven aan te geven dat een restaurant of activiteit té duur is en dat we dat er eigenlijk even niet voor willen betalen. Als we nu allemaal écht open gaan zijn over geld, maakt dat de situatie veel gemakkelijker. Enne, kunne we ook nog eens een hoop geld besparen.