Het is bijna Pasen en dat betekent: paaseitjes! Van melk tot puur en alles ertussenin, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Ze maken het ook steeds lastiger om te weerstaan met al die heerlijke en creatieve smaken. Maar misschien heb je het al gemerkt tijdens het boodschappen doen: die zakjes vol vrolijk gekleurde chocolade zijn dit jaar een stuk prijziger. Hoe komt dat? We hebben het uitgezocht, zodat jij weet waarom je dit jaar net even wat bewuster die eitjes in je mandje legt.
De hoofdschuldige? Cacao. Slechte weersomstandigheden en mislukte oogsten in landen als Ivoorkust en Ghana – waar een groot deel van de cacao vandaan komt – hebben de prijs van dit gouden goedje flink opgedreven. En als cacao duurder wordt, worden ook jouw favoriete paaseitjes duurder. Maar dat is nog niet alles.
Ook de prijzen van melk en suiker zijn gestegen. Voeg daar hogere energiekosten aan toe, en voilà: de paaseitjes van dit jaar komen met een extra prijskaartje. Kortom, de kosten stapelen zich op voor de chocolatiers, en wij mogen het verschil betalen.
Gemiddeld zijn paaseitjes dit jaar 10 tot 15 procent duurder. Een zakje van 200 gram dat vorig jaar nog €2,19 kostte, ligt nu voor €2,49 in de schappen. Het lijkt misschien een klein verschil, maar als je meerdere zakjes inslaat (en wie doet dat niet?), loopt het aardig op. En laten we eerlijk zijn: het blijft vaak niet bij één zakje...
Hoewel die paaseitjes misschien een tikkie duurder zijn, hoeven we echt niet minder te genieten. Pasen draait uiteindelijk om gezelligheid (en oké, een beetje om chocolade). Dus treat yourself, ook al is het iets prijziger dan vorig jaar. En als je er iets minder eet dit jaar, moet je maar denken aan de voordelen voor je figuur.