Wil jij een huis kopen, maar heb je geen idee wat daar allemaal bij komt kijken? No worries, want we got you. Wij schreven een huizenmarkt-woordenboek voor dummies. Deze kun je erbij pakken als je even niet meer weet wat het allemaal betekent.
Huis kopen
Een
huis kopen is tegenwoordig zo gemakkelijk nog niet als starter. Als je nog niet actief bent op de huizenmarkt, is het maar lastig om deze markt te betreden. De prijzen liggen ontzettend hoog, en als starter ben je vaak nog niet in de gelegenheid om zulke hoge hypotheken te kunnen krijgen. Daarbij is het aanbod ook bizar laag, waardoor je veel concurrentie hebt. Hierdoor word je ook nog eens van alle kanten overboden.
Dat is overigens niet het enige probleem voor starters. Als je nog nooit een huis hebt gekocht, ben je waarschijnlijk nog niet zo thuis in al die mogelijkheden en termen. Er komt dan zo veel op je af, dat het wel abracadabra lijkt. Echt een gevalletje: je moet het maar net weten.
Hét huizenmarkt-woordenboek voor dummies
Sta jij op het punt om serieus een huis te willen kopen, maar heb je een hoop vraagtekens bij al die verschillende termen? Dan gaan wij je helpen om voorbereid op pad te gaan. Dit huizenmarkt-woordenboek voor dummies gaat jou helpen om als een echte kenner de huizenmarkt te betreden.
Vrijstelling van overdrachtsbelasting
Wanneer je een huis koopt, betaal je daarvoor normaal overdrachtsbelasting. Dat is een klein percentage van de totale koopsom, dat ja af moet dragen aan de belastingdienst. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Als je tussen de 18 en 35 jaar bent én een huis koopt zonder de €510.000,- hoef je namelijk deze belasting niet de betalen. Enne, dat kleine percentage op zulke hoge bedragen is nogal een bedrag.
Starterslening
Het is soms lastig om het helemaal rond te krijgen, dus daar is natuurlijk ook een oplossing voor. Je kunt namelijk een starterslening afsluiten om je hypotheek rond te krijgen. Lukt het dus nét niet helemaal om het totaalbedrag van je huis bij elkaar te krijgen? Vergeet dan zeker niet om dat even na te vragen.
Belastingvrije schenking
Soms kun je een schenking krijgen van iemand anders, waardoor je een huis kunt bekostigen. Denk bijvoorbeeld aan je ouders of grootouders. Eenmalig kan iemand een schenking doen aan iemand die tussen de 18 en 40 jaar, en tot een bepaald bedrag kan dat belastingvrij. Ouders kunnen altijd een hoger bedrag schenken dan anderen, dus daar moet je wel rekening mee houden.
Eigenwoningforfait
Jaarlijks betaal je belasting over je eigen woning. Dat heet het Eigenwoningforfait. Deze wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van je huis. Dit is dus wel belangrijk om in je achterhoofd te houden, want dat heeft impact op wat je moet gaan betalen zodra je in het bezit bent van een huis.
Hypotheekrenteaftrek
Voor een huis moet je een
hypotheek nemen. Tenzij je het huis zo kan betalen natuurlijk, maar die kans schatten wij niet zo hoog in. Maar goed, zodra je een hypotheek afsluit, ben je daar niet meteen weer klaar mee. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als de hypotheekrenteaftrek. En daar wil je alles over weten!
Voor huizenkopers is deze aftrek één van de meest belangrijke fiscale voordelen. Je kunt de rente namelijk aftrekken van je inkomen. Hierdoor kun je je maandelijkse lasten verlagen, waardoor hypotheken met hoge rentes ineens een stuk voordeliger worden.