duurzaam

Huis verduurzamen? Let op déze 3 misverstanden

Fun & Living04 jul 2024, 14:00 doorMaud Maarssen
In de tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het logisch dat we ons huis zo groen mogelijk willen maken. Toch zijn er veel misverstanden over wat verduurzamen nu precies inhoudt en welke maatregelen je het beste kunt nemen. Er zijn namelijk nogal wat misverstanden. We zetten de drie grootste voor je op een rijtje.

1. Zonnepanelen minder interessant

Dit jaar is er enorm veel te doen rondom zonnepanelen. De Eerste Kamer hield begin dit jaar het wetsvoorstel tegen om de salderingsregeling af te bouwen. Hierdoor kun je opgewekte stroom wegstrepen tegen verbruikte stroom, wat je veel geld bespaart. Ondanks dit besluit brengen energiemaatschappijen nu toch terugleverkosten in rekening voor klanten met zonnepanelen. Dit doen ze omdat zonnepanelen stroom opwekken wanneer de stroomprijs laag is, maar deze stroom wordt dan verrekend tegen dure stroom. De nieuwe regering wil de salderingsregeling per 2027 afschaffen. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat zonnepanelen ook zonder deze regeling binnen 6 tot 7,5 jaar kunnen worden terugverdiend. Ze zijn dus nog zeker de moeite waard, maar op lange termijn.

2. Nooit genoeg isolatie

Heb je ooit je huis geïsoleerd of dubbel glas in de kozijnen geplaatst? Dan denk je misschien dat je klaar bent. Nou, niet dus. Helaas is isolatie van vóór de jaren negentig vaak van slechte kwaliteit en er is dus een grote kans dat het snel achteruitgaat. Dit betekent dat je mogelijk geld laat liggen als je muren, vloer en dak niet goed geïsoleerd zijn.
Maar hoe weet je hoe goed jouw huis geïsoleerd is? Met de online isolatie-zelfscan van Milieu Centraal krijg je inzicht in de isolatiestatus van je huis. De scan kijkt naar het soort woning, het bouwjaar en natuurlijk naar de isolatie. Zo weet je meteen waar je stappen kunt maken, zoals het vervangen van dubbel glas door HR++ of triple glas voor betere isolatie. Voor een gemiddeld hoekhuis kost spouwmuurisolatie na subsidie ongeveer €1650 en hiermee kan je jaarlijks €580 besparen. Dat heb je dus na drie jaar al terugverdient.

3. Hup van dat gas af

De jaren 30 woningen zijn enorm populair. Maar, vaak koop je ze met enkel glas en zonder isolatie. Dan is het een enorme klus om van het gas af te gaan. Maar, het is zéker mogelijk. Goed isoleren is stap één en daarmee ben je al een heel eind. Daarna kijk je naar hoe je de woning wilt verwarmen: met een warmtepomp of via een warmtenet - als dat beschikbaar is in je wijk.
Er zijn verschillende warmtepompen: de elektrische warmtepomp of bodemwarmtepomp voor verwarming en warm water, de hybride warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel, en de lucht-warmtepomp, die kan verwarmen en koelen (maar geen warm water levert). Dus, je kan altijd van het gas af en er zijn genoeg mogelijkheden om je woning duurzaam te verwarmen.