babygehuil

Onderzoek toont aan: mannen horen babygehuil vaak echt niet

Fun & Living21 mei 2023, 13:45 doorRomy Nouwen
Kersverse moeders klagen vaak over hun partner nadat de baby net geboren is. Vaders slapen namelijk als een roosje terwijl de moeders altijd de pineut zijn als een baby begint te huilen. Wetenschappers gingen op onderzoek uit en konden een bijzondere conclusie trekken over babygehuil en vaders.

Doorgebroken nachten

Wanneer je een baby'tje krijgt, weet je van te voren al dat je op één ding zeker zal moeten inleveren: je slaap. Vooral in de eerste maanden slaapt een baby namelijk nog niet door en zul je als ouders 's nachts je bed uit moeten om je baby te voeden. Hoewel ouders hier vaak afspraken over maken, denk aan eerlijke verdelingen, gaat dit in de praktijk lang niet altijd goed. Veel kersverse moeders klagen namelijk over hun partners die doof lijken te zijn voor babygehuil. Overigens blijft het niet bij klagen over de nachten. Ook overdag lijken vaders zich vaak af te sluiten voor babygehuil.

Onderzoek naar vaders en babygehuil

Wetenschappers van het Amerikaans National Institute of Child Health besloten op onderzoek uit te gaan. Ze keken naar de hersenactiviteit van achttien mannen en vrouwen tijdens dat ze bezig zijn met andere dingen. Er werden verschillende geluiden afgespeeld met ruis en babygehuil. Wat bleek? Mannen vertoonden aanzienlijk minder activiteit dan vrouwen. En dat heeft ook echt niks te maken met de verschillende typen vaders die er bestaan.

Mannen kunnen er niets aan doen

Hoe het precies kan, is nog niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat mannen het vaak dus niet eens expres doen. Al denken wij stiekem dat mannen af en toe ook zeker doen alsof! Op de scans was te zien dat vrouwen meteen oplettend zijn wanneer er gehuil te horen is terwijl mannen hier echt niet meteen mee bezig zijn. Enne, dat blijkt dus echt niet expres te zijn. Ze kunnen er simpelweg gewoon weinig aan doen.