bakkerij

Marije (54): "Ik liet mijn stressvolle leven achter en begon een bakkerij in Spanje"

Fun & Living19 dec 2024, 14:00 doorMax Malee van Vree

Marije Hanna Berghuis (54) had een carrière waar velen alleen maar van konden dromen. Ze werkte jarenlang in de hectische televisiewereld, waar ze productie en finance deed voor populaire programma's als De Keuringsdienst van Waarde. Maar toen ze tijdens een klus de kunst van het broodbakken ontdekte, wist ze dat het anders moest. Ze ruilde haar drukke leven in Amsterdam in voor een rustig bestaan in Andalusië, waar ze nu met haar man woont en een eigen bakkerij runt.

Van Amsterdam naar Andalusië

"Vroeger draaide mijn leven om deadlines en productieplanningen", vertelt Marije. Samen met haar man woonde ze op driehoog in het hart van Amsterdam. "Alles in Nederland gaat zo snel. Mensen staan continu ‘aan’. Toen ik mezelf twee keer per jaar ziek werkte, zag ik dat nog als normaal."

De ommekeer kwam onverwachts. Tijdens een productie met meesterbakker Robèrt van Beckhoven ontdekte Marije hoe magisch het bakken van brood kon zijn. "Het was een simpel bedrijfsuitje, maar voor mij veranderde het alles. Het idee dat je met slechts vier ingrediënten iets voedzaams en bijzonders kunt maken, raakte me."

Thuis ging Marije aan de slag. Haar eerste brood was een mislukking, maar ze voelde een ongekende trots. "Ik dacht: dit heb ik zelf gemaakt. Dat gevoel gaf een enorme kick."

Alles op z’n kop

Toen haar man herstelde van een zwaar fietsongeluk en haar werk steeds meer van haar vroeg, besloot Marije: het roer moest om. Ze nam een sabbatical en ging meelopen bij bakkerijen om de kneepjes van het vak te leren. "Ik stond op met bloem in mijn haren en ging slapen met ideeën voor nieuwe recepten. Alles voelde zó goed."

Het idee om naar Spanje te verhuizen ontstond geleidelijk. "We waren toe aan rust, natuur en een gezonder leven. In Nederland werk je hard, maar vergeet je te leven." In 2017 maakten Marije en haar man de grote stap. Ze ruilden hun Amsterdamse appartement in voor een huis met een weidse tuin, zwembad en uitzicht op bananenbomen.

Brood als nieuwe passie

In Spanje besloot Marije haar passie verder uit te bouwen. Ze bakte brood voor de lokale gemeenschap en ruilde haar creaties voor verse groenten of andere producten. "Hier draait alles om geven en nemen. Het is heerlijk om iets met je handen te maken waar anderen van genieten."

Tijdens de pandemie begon ze met online broodbakcursussen voor thuisbakkers. "Mensen willen graag goed brood, maar begrijpen vaak niet wat er in zit. Door mijn cursussen leren ze hoe je met liefde en aandacht iets prachtigs maakt."

"Ik doe het op mijn manier"

Het leven in Spanje heeft Marije veranderd. "Ik heb geleerd om los te laten. Als de loodgieter zegt dat hij komt wanneer het uitkomt, dan is dat prima. Waarom zou ik me druk maken? Het gaat hier allemaal een stuk relaxter, en dat is precies wat ik nodig had."

Nu runt Marije met trots haar bakkerij en deelt ze haar kennis via workshops en video’s. "Bakken brengt me terug naar mezelf. Het proces dwingt je om in het moment te leven. Dat is de grootste les die ik heb geleerd: niet gejaagd worden, maar leven op jouw manier."