1. Home
  2. Meer belasting op fast fashion: stap in de goede richting of juist niet?
fast fashion

Meer belasting op fast fashion: stap in de goede richting of juist niet?

Fun & Living16 jun , 15:30 doorRomy Nouwen
Snel geproduceerde trend kleding voor een lage prijs: fast fashion. In Frankrijk heeft de overheid een nieuwe wet ingesteld. Zo hopen ze de fast fashion industrie tegen te gaan. Is dit een goede stap in de richting of gaat dit het verschil niet maken?

Vervuilende business

De fashionindustrie is misschien wel één van de meest vervuilende industrieën die we op dit moment kennen. Grote, maar ook kleinere winkelketens produceren voor kleine bedragen ontzettend veel kleding. Veel meer kleding dan we wereldwijd nodig hebben. En toch blijven we met zijn allen kopen.
We leven in een wereld, waarin we eigenlijk nooit genoeg hebben. De trends komen en gaan ontzettend snel, waardoor we eigenlijk altijd het gevoel hebben dat we achterlopen. Dat we meer moeten hebben óf dat we alweer uitgekeken zijn op kledingstukken. Doordat veel kleding voor goedkope tarieven in de winkels hangt, is het gemakkelijk om deze lifestyle vol te houden.

Vintage shoppen

Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen. We vinden dat we daar ook zeker even aandacht aan moeten besteden. Vintage shoppen is namelijk steeds normaler aan het worden. We scoren niet langer alles nieuw in grote winkels, want we zoeken het steeds vaker bij vintage winkels of online op platformen als Vinted. Ook verkopen we kleding, waardoor het tweedehands nog een ronde mee kan. Dat zijn mooie ontwikkelingen die ook zeker het verschil kunnen maken. 

Nieuwe wet in Frankrijk

Maar goed, de kledingindustrie is zó ontzettend groot, dat er meer werk aan de winkel is. Letterlijk én figuurlijk. In Frankrijk zijn ze het er over eens dat de fast fashion een grote rol speelt in het probleem. Zij verkopen kleding voor kleine prijzen en blijven maar meer produceren. Er zit simpelweg geen stop op. Het is niet duurzaam én niet verstandig. Daarom heeft de Franse overheid besloten dat de belastingen op kleding in fast fashion zo snel mogelijk omhoog moet. Zo moeten de producten duurder worden. Ze hopen dat consumenten daardoor minder snel nieuwe kleding kopen als het niet echt nodig is.

Hoe kan deze wet het verschil maken?

De vraag is natuurlijk: bij wie ligt het probleem? Bij de producent, omdat zij op minder duurzame wijze kleding produceren voor kleine bedragen, waardoor hun producten ook daadwerkelijk verkocht blijven worden. Maar, het ligt zeker niet alleen bij hen, maar ook deels bij de consument. Ze blijven kleding kopen, en vaak ook gewoon terwijl het niet zo hard nodig is. Ook doen we met z'n allen kleding sneller weg, terwijl de kwaliteit gewoon nog in orde is. Heel erg zonde!

Tijd voor actie

Om een duurzamere mindset te creëren bij consumenten, is deze wet dus zeker een stap in de goede richting. Als een shirtje €10,00 kost, grijp je hem al snel effe mee. Als hij €25,00 kost denk je er misschien wat langer over na. Heb je dat shirtje wel echt nodig of heb je er eigenlijk gewoon nog genoeg in de kast liggen? In ieder geval is het tijd voor actie, ook in ons eigen kikkerlandje. Enne, het verschil maken begint natuurlijk bij jezelf!