De woorden van voormalig premier Mark Rutte klonken als een wake-up call: “It’s time to shift to a wartime mindset.” De oproep om noodpakketten klaar te leggen heeft het land wakker geschud. Hoewel het vooral een voorzorgsmaatregel is, voelen veel mensen de druk van de huidige onrustige tijden. Want hoe ga je om met al die negatieve berichtgeving én de gedachte dat we voorbereid moeten zijn op het ergste?
De term klinkt alsof er iets groots staat te gebeuren, maar in werkelijkheid is het meer een oproep tot daadkracht en voorbereiding. Een ‘wartime mindset’ gaat niet over paniek zaaien, maar over het omarmen van een actieve houding. Het betekent dat je nadenkt over wat jij kunt doen, in plaats van af te wachten tot dingen uit de hand lopen.
Een noodpakket is daar een voorbeeld van. Het lijkt misschien heftig, maar het is eigenlijk gewoon praktisch: je hebt een basisvoorraad klaarstaan voor het geval er iets onverwachts gebeurt, zoals een stroomstoring, extreem weer of een cyberaanval.
Om voorbereid te zijn, is het slim om een noodpakket samen te stellen. Dit hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Denk aan:
Door dit klaar te hebben staan, maak je jezelf net een stukje veerkrachtiger in een onverwachte situatie.
Het constant horen van nieuws over oorlog, natuurrampen en crisissituaties kan overweldigend zijn. De uitspraak van Rutte versterkt misschien het gevoel dat er iets groots te gebeuren staat. Maar dat betekent niet dat je in paniek hoeft te raken. Hier zijn een paar tips om kalm te blijven:
De oproep van Rutte en de focus op een ‘wartime mindset’ vragen om een bewuste aanpak van de situatie. In plaats van toe te geven aan paniek, kun je dit zien als een kans om sterker en veerkrachtiger te worden. Of het nu gaat om een noodpakket of simpelweg een gesprek met een vriendin: elke stap die je zet, helpt je om controle te houden over je eigen leven. En dat is waar het uiteindelijk om draait – voorbereid zijn, maar vooral kalm blijven.