naamspijt komt vaker voor dan je denkt

Oeps, verkeerde: moeder verandert naam van baby na 1,5 jaar (en ze is niet de enige)

Fun & Living14 mrt , 17:00 doorFloor Velthuis
Een naam kiezen voor je baby voelt als een van de grootste beslissingen ooit. Je hebt negen maanden de tijd om er goed over na te denken, maar toch kan het je overkomen: naamspijt. En als we het internet mogen geloven, ben je niet de enige. TikTokker Jen Hamilton (30) doorbrak het taboe en deelde hoe ze haar zoon een nieuwe naam gaf toen hij al anderhalf was. Wat bleek? Honderdduizenden ouders herkenden zich in haar verhaal.

Naamspijt komt vaker voor dan je denkt

We doen alsof een babynaam in steen gebeiteld moet zijn, maar soms voelt het gewoon niet meer goed. Uit onderzoek blijkt dat 9% van de moeders spijt krijgt van hun keuze. De reden is vaak dat wanneer het kind eenmaal geboren is, de naam simpelweg niet past bij het kind.
Een celeb die hier ook mee zat is Kylie Jenner. Ze had haar zoontje 'Wolf' genoemd, maar veranderde zijn naam na een aantal maanden toch naar 'Aire'. "We hadden gewoon niet het gevoel dat het (de naam 'Wolf') hem was", zei ze in een Instagram-story.
Zo ook bij Jen Hamilton, die haar zoon eerst Aspen noemde - een stoere, avontuurlijke naam die perfect paste bij het outdoor-gezin dat ze dacht te hebben. Tot bleek dat haar zoon misselijk werd van een autorit naar Chick-fil-A en liever binnen in de airco zat dan buiten op ontdekkingstocht.

Van Pinterest-perfect naar een mismatch

Terwijl Aspen opgroeide, werd steeds duidelijker dat zijn naam niet bij zijn persoonlijkheid paste. Zijn moeder voelde zich steeds ongemakkelijker over de naam van haar baby, tot ze het uitsprak tegen haar zus - het gevoel van naamspijt groeide. "Verander het dan", kreeg ze als reactie. Maar ja, wie doet dat nog? Na maanden twijfelen hakte ze toch de knoop door: 'Aspen' werd 'Luke', een naam die ‘licht’ betekent en veel beter bij haar rustige, knuffelige zoon paste.

Jíj bepaalt de naam van je baby

Veel ouders voelen enorme druk om vóór de geboorte dé perfecte naam te kiezen. Maar een naam kiezen voor een klein mensje dat je nog niet eens hebt leren kennen? Dat kan best pittig zijn.
In sommige culturen is een naamswijziging zelfs normaal: in het Jodendom is het traditie dat een baby pas officieel een naam krijgt bij een ceremonie ná de geboorte. In China wordt vaak eerst een ‘melknaam’ gebruikt voordat de definitieve naam wordt gekozen. Waarom zouden wij dan vasthouden aan het idee dat een naam meteen voor altijd moet zijn?
Hamiltons verhaal opende een belangrijke discussie over naamspijt. Als jij twijfelt over de naam van je kindje, weet dan: er is geen vaste regel. Misschien wen je eraan, misschien ook niet. Wat je ook kiest, het is jouw verhaal om te schrijven – en soms is een naam aanpassen precies wat nodig is om je baby écht te omarmen zoals hij of zij is.