oude meubels renoveren aanpassen opknappen

Geef je oude meubels een nieuw leven met deze tips

Fun & Living29 aug 2023, 15:24 doorRoos Hooijer
Het upgraden van je interieur hoeft niet altijd te betekenen dat je nieuwe meubels moet kopen. Vaak hebben we nog oude meubels in huis die wel een opfrisbeurt kunnen gebruiken. In dit artikel delen we enkele handige tips om je oude meubels een nieuw leven te geven. Op deze manier kun je geld besparen en tegelijkertijd een unieke en persoonlijke touch aan je interieur geven.
oude meubels renoveren aanpassen opknappen

Reinigen en repareren

Voordat je begint met het opknappen van je oude meubels, is het belangrijk om ze grondig te reinigen. Verwijder stof en vuil met een zachte doek en maak gebruik van een mild schoonmaakmiddel om eventuele vlekken te verwijderen uit bijvoorbeeld je bankhoes of tapijt. Controleer ook of er geen beschadigingen zijn, zoals losse schroeven of kapotte onderdelen. Repareer deze zaken voordat je verder gaat met het opknappen.

Verf of lak

Een van de gemakkelijkste manieren om je oude meubels een nieuwe look te geven, is door ze te verven of te lakken. Kies een kleur die past bij de stijl van je interieur en zorg ervoor dat je de meubels eerst goed schuurt voordat je begint met verven. Dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht en een gladde afwerking krijgt. Breng meerdere dunne lagen verf aan voor het beste resultaat.

Behang of stof

Een andere creatieve manier om je oude meubels te transformeren, is door ze te bekleden met behang of stof. Dit kan vooral goed werken voor bijvoorbeeld een bank bekleden met een stretch bankhoes . Kies een patroon of kleur die past bij je interieur en zorg ervoor dat je het behang of de stof goed vastlijmt. Het geeft je meubels een unieke uitstraling en je kunt gemakkelijk wisselen als je toe bent aan iets nieuws.

Knoppen en handgrepen vervangen

Soms kunnen kleine details een groot verschil maken. Door de knoppen en handgrepen van je oude meubels te vervangen, geef je ze direct een nieuwe look. Kies voor knoppen en handgrepen die passen bij de stijl van je interieur en zorg ervoor dat je ze op de juiste manier bevestigt. Dit kan een simpele en betaalbare manier zijn om je oude meubels te upgraden.

Meubels hergebruiken

Heb je nog oude meubels staan die je eigenlijk niet meer gebruikt? Overweeg dan om ze op een andere manier te gebruiken. Een oude kast kan bijvoorbeeld worden omgebouwd tot een boekenkast of een dressoir. Een deur kan dienen als tafelblad en oude stoelen kunnen opnieuw worden gestoffeerd en als eetkamerstoelen worden gebruikt. Door creatief te zijn en meubels opnieuw te gebruiken, geef je ze een nieuw doel en voorkom je onnodige aankopen.