strikje ondergoed 1

Huh: om deze bijzondere reden zit er een strikje op vrouwenondergoed

Fun & Living01 aug 2023, 15:33 doorAurora Ferrari
Het is je vast opgevallen dat er vaak bij vrouwenondergoed een strikje aan de voorkant is geplaatst. Je vindt het schattig of irritant, er is geen tussenweg. Maar wist je dat hier daadwerkelijk een praktische reden achter zit? Huh? Sinds wanneer? Wij onthullen je dit leuke feitje!
strikje ondergoed 1
Bron: @fine.bauer

Verschillende soorten ondergoed

Terwijl mannen vaak dezelfde onderbreken van Calvin Klein halen, zijn wij vrouwen hier net iets moeilijker in. De keuze is namelijk ook reuze én soms, is het gewoon lastig om te kiezen wat je volgende aankoop wordt. Er is voor iedereen wat wils, van comfortabele slips en hipsters tot verleidelijke strings.
Maar dat is nog niet het moeilijkste. De lastigste opgave is het kiezen van een design. Sommigen kiezen voor iets simpels en functioneel, terwijl anderen de voorkeur geven aan versierde designs met kant en leuke of ondeugende details. Een van die details, is het strikje op de voorkant van veel onderbroeken. Hoewel het tegenwoordig voornamelijk een decoratief element is, heeft het eigenlijk een hele praktische geschiedenis...

Het strikje aan de voorkant van een onderbroek

De één vindt het strikje hartstikke leuk, terwijl de ander het bloedirritant vindt en 'm eigenlijk altijd meteen er af knipt. De tweede persoon kunnen we best begrijpen gezien dit strikje vaak door je kleding heen te zien is. Maar wist je dat dit strikje 'vroegah' erg functioneel was?
Toen elastische materialen nog niet werden gebruikt in ondergoed, was het strikje, het hulpmiddeltje dat het ondergoed op zijn plaats hield. No way! Ja echt waar, een lint werd door de bovenrand van het ondergoed geregen, zodat de persoon als het ware het ondergoed zelf strakker kon trekken. Om te voorkomen dat het ondergoed afzakte, werd het lint aan de voorkant gestrikt. En zo, ontstond het kenmerkende strikje.
Een andere reden waarom er een strikje geplaatst werd aan de voorkant van vrouwenondergoed, is om de beperkte verlichting in vroegere tijden. Heel ver terug in het verleden, toen het aansteken van een kaars noodzakelijk was om te kunnen zien en bewegen in het donker, kon het aankleden bij kaarslicht onhandig zijn.
In zo'n situatie, kwam het strikje dus heel goed van pas. Op deze manier konden vrouwen makkelijk aan het strikje voelen om te bepalen welke kant de voor- en achterkant was om vervolgens te weten hoe het ondergoed aangedaan moest worden. Tegenwoordig hebben we andere hulpmiddeltjes om te weten van de voor- en achterkant is van ons ondergoed, maar vroeger was dit natuurlijk een mega handig trucje!