Voor sommigen is het de ultieme relatietest. Voor anderen klinkt het als een droom: een
relatie waarin je elkaar niet elke dag hoeft te zien, maar juist daardoor des te meer verlangt naar de ander. Voor Reve (33) is het inmiddels haar normaal. Sinds het begin van haar relatie in 2019 woont ze niet samen met haar man. En dat bevalt. Sterker nog: het heeft hun band verdiept op manieren die ze nooit had kunnen voorspellen.
Een relatie, maar dan met ademruimte
Toen ze tijdens een reis in
Parijs aan een nieuwe vriendin vertelde dat ze en haar man niet fulltime samenwonen, kreeg ze direct een verrassende reactie: "Wow, wat fijn voor je. Ik wilde dat mijn man en ik zoveel alleen-tijd hadden." Dat zette haar aan het denken. Waarom eigenlijk niet? Waarom zou dit model niet voor meer mensen werken?
Reve en haar man kiezen bewust voor het zogenaamde LAT-model: living apart together. Ze wonen en werken apart - hij reist de wereld over voor zijn werk, zij pendelt tussen projecten in New York en persreizen. Maar ze kiezen élke keer opnieuw voor elkaar. Juist de fysieke afstand heeft hun verbondenheid versterkt.
Ze vinden creatieve manieren om hun
intimiteit te behouden, zelfs als er duizenden kilometers tussen hen liggen. "We hebben een dagelijkse routine waarbij we elkaar erotische foto's sturen die we op Instagram vinden", vertelt Reve. Het zijn geen expliciete beelden, maar meer kunstzinnige prikkels die een gevoel oproepen. "Soms leidt het tot een sensueel momentje voor onszelf, maar vaker wel dan niet zorgt het er alleen maar voor dat we al zin hebben in de volgende keer dat we elkaar zien."
Verbinding op afstand
Technologie speelt een belangrijke rol in hoe ze contact houden. Met app-gestuurde devices plannen ze van op afstand momenten samen in. Dan gaat de lichten uit, de app aan, en nemen ze letterlijk elkaars plezier in handen. "Op avonden dat we dit doen, voelen we ons echt meer sensueel verbonden en hebben we het gevoel dat we elkaar kunnen bevredigen, zelfs als we duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn."
Daarnaast verrast haar man haar regelmatig met mooie
lingerie. Voor Reve - die dol is op kant en zijde - voelt dat als een vorm van luxe aandacht: weten dat hij iets voor haar uitzoekt puur om haar goed te laten voelen. Natuurlijk stuurt ze hem dan een foto terug - als een soort visueel bedankje.
Verlangens
Voor Reve is de kracht van hun relatie juist gelegen in het missen. In plaats van te ruziën over de afwas of haren in de douche, draait hun samenzijn om bewuste aandacht. "We maken geen ruzie over de afwas, een overvolle wasmand of het haar dat in de douche is blijven liggen. We willen juist samen zijn wanneer we kunnen en echt genieten van de tijd die we samen hebben."
Daar komt nog iets bij: hun relatie is open. Voor buitenstaanders lijkt het misschien alsof de fysieke afstand makkelijker te verdragen is, doordat ze ook anderen mogen daten. Maar volgens Reve is dat niet de kern van hun succes. "Het komt veel meer door de manier waarop we met elkaar praten, hoe sterk de aantrekkingskracht is en - misschien nog wel het belangrijkste - het verlangen om elkaars kleding van het lijf te rukken zodra we weer samen zijn."
Reve krijgt vaak de vraag hoe ze het volhoudt, zo'n relatie op afstand. Haar antwoord is simpel: het werkt, omdat ze het beiden écht willen. Er is wederzijds vertrouwen, communicatie en ruimte. "We missen elkaar, natuurlijk. Maar juist dat missen maakt de momenten samen intenser, warmer en veel betekenisvoller."
Het LAT-model is misschien niet voor iedereen. Maar voor Reve voelt het als thuiskomen, keer op keer - ook al moet ze daarvoor eerst het vliegtuig in.