Geeft jouw wasmachine ook altijd een wastijd aan, maar klopt er negen van de tien keer helemaal niets van? Dat zou te maken kunnen hebben met een aantal dingen. Hoewel het vervelend is, heeft je wasmachine hier wel een goede reden voor. Om deze reden klopt de tijd op je wasmachine eigenlijk nooit.
Wasjes timen
De was doen is echt effe zo'n dingetje dat je tussendoor in delen doet. Het is een kwestie van precies timen, zodat je niet de hele dag in dienst bent van je eigen was(machine). Toch handig dat je wasmachine precies aangeeft hoe lang hij bezig gaat zijn, want zo kun je plannen wanneer het tijd is om hem aan te zetten óf wanneer het tijd is om hem op te hangen. Of nou, het zou handig zijn als hij ook écht de waarheid zou spreken, want de wasmachine liegt negen van de tien keer over de tijd die het gaat duren om je was een fris geurtje te geven.
Tijd op je wasmachine klopt niet
Hoe vaak heb jij het zó pietje-precies gepland dat je nét uitkomt, maar loopt vervolgens je hele planning in de war, omdat je wasmachine toch langer bezig is dan hij van tevoren had aangegeven? Waarschijnlijk al vaker dan je op één hand kan tellen. En wat is dít frustrerend hé? Je kunt er eigenlijk niet van op aan en moet dan altijd toch zorgen voor een beetje speling, je wil immers niet dat je te laat komt voor je afspraak. Je was laten zitten is ook geen optie, want dat gaat stinken.
Om déze reden klopt de aangegeven tijd op je wasmachine niet
Maar waar komt dat dan door? Dat gaan we je nu voor eens en altijd haarfijn uitleggen, zodat we je frustraties een klein beetje weg kunnen nemen. Eigenlijk is het namelijk heel goed nieuws dat jouw wasmachine zo onvoorspelbaar is. Dit betekent namelijk dat hij goed zijn werk doet. De wasmachine bepaalt de tijd namelijk op basis van een aantal factoren. Eén daarvan is de hoeveelheid zeepresten die nog achterblijven in je was. Je wasmachine kan dit herkennen en besluit op basis van de hoeveelheid of er een extra spoeling nodig is. Enne, je raadt het al! Zo'n extra spoeling kost dus extra tijd, waardoor je zo nog vijf á tien minuten bovenop de oorspronkelijke aangegeven wastijd kunt tellen.
Daarnaast speelt ook het gewicht van jouw was een rol. Op basis van hoe zwaar je wasje is, kiest je wasmachine hoeveel water er gebruikt moet gaan worden én hoe lang dit zal gaan duren. Als je een vrij zware was hebt, kan de wastijd dus ineens een stukje oplopen. Daarnaast kan een wasmachine soms een beetje in de war raken als jij je lichte onderbroeken wast met je zware handdoeken. Hij heeft dan moeite met bepalen hoe zwaar de was precies is. Hierdoor kan hij niet goed inschatten hoe lang het zal duren voor je was helemaal goed schoon is. Al met al vinden wij dit, voor onze wasmachine, een goede reden waarom hij zo nu en dan tegen ons liegt!