tips om nee te zeggen fem fem

Nee is nee en waarom je het vaker moet zeggen

Fun & Living01 apr 2019, 12:43 doorRedactie
Hoe dol je wel niet bent op je vrienden en familie en ook je collega's, je wilt op z'n tijd gewoon rust en quality time met jezelf. Maar ben je een people's pleaser , dan is 'nee' zeggen iets wat je niet gemakkelijk doet. Voor jullie hebben we een aantal tips waardoor het makkelijker is om nee te zeggen:
tips om nee te zeggen fem fem
Voel jij je schuldig wanneer je nee zegt? Waarom eigenlijk? Is het omdat je bang bent dat iemand boos op je gaat worden? Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je nee zegt? De wereld vergaat heus niet hoor. En wat is er eigenlijk erger: dat de ander misschien boos of teleurgesteld is of dat jij iets gaat doen waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt?

Wees gewoon eerlijk

Dit klinkt heel cliché, maar wanneer je eerlijk bent kom je toch echt het verst. Zeker in een vriendschap is eerlijkheid belangrijk. Prima toch als je een avond liever op de bank blijft hangen met Netflix dan op stap te gaan met je vriendinnen? En zeg het dan ook gewoon, ga er geen bullshit verhaal van maken wat niet klopt. Zo krijg je er zelf ook geen lekker gevoel bij.

Wees altijd respectvol

Je hebt mensen die denken dat nee zeggen respectloos is maar het gaat erom hoe je het zegt. Ga bijvoorbeeld op de werkvloer voor een: " Fijn dat je het aan mij toevertrouwt en ik had het met alle liefde willen doen, maar het komt nu niet echt uit. Ik hoop dat je het op een andere manier kunt oplossen ." Zo kraak je het niet gelijk af en geef je de ander wel het gevoel dat ze nog steeds wel bij je terecht komen de volgende keer dat er iets is.

Nee blijft nee

Als je nee hebt gezegd, zullen ze je waarschijnlijk nog overhalen om ja te zeggen. Doe het vooral niet. Nee is nee, punt. Als je toch ja hebt gezegd, kun je achteraf toch weer spijt gaan krijgen...
Lees hier nog meer waarom het écht oké is om vaker nee te zeggen.