douchen

Geld door het putje laten stromen: dit betaal je voor 5 minuten douchen

Fun & Living01 nov 2023, 19:45 doorRomy Nouwen
Het is natuurlijk niet verstandig om iedere dag te douchen, maar toch kunnen wij het niet laten. In ieder geval een kleine vijf minuten om gewoon even schoon te spoelen is een vast onderdeel van ons ritme. Of het nou 's ochtends of 's avonds gebeurt: het is altijd even genieten. Maar eh, wat betekent dit eigenlijk voor je portemonnee?
douchen
Bron: Pinterest

Hoge energiekosten

Het is je vast niet ontgaan: de energiekosten zijn de afgelopen jaren een flink stuk hoger geworden dan ze waren. Dit heeft natuurlijk z'n gevolgen, want dat betekent automatisch dat een aantal dingen simpelweg duurder worden. Zo is stoken in de winter absoluut niet meer zo vanzelfsprekend en merk je het ook in de kosten voor het warme water. Het draaien van wasjes, het vullen van je bad en het douchen wordt ook allemaal duurder. Je bent er meer geld aan kwijt dan je voorheen was.

Douchetijd

Afhankelijk van hoe lang jij onder de douche staat, betaal je dus sinds afgelopen jaar een stuk meer voor zo'n wasbeurtje. We hebben het nu over een douche van vijf minuten, maar dit is voor Nederlandse begrippen vrij kort. We zitten hier als Nederlanders gemiddeld namelijk flink boven, want wij staan er iedere dag zo'n negen minuten onder. En stiekem moeten we ook wel toegeven: zo nu en dan is een wat langere douche ook zeker niet verkeerd. Soms is het trouwens ook gewoon nodig. Het is nou eenmaal onmogelijk om je haren te wassen, benen te scheren en lichaam in te zepen in zo'n korte tijd als vijf minuten.

Zoveel kost vijf minuten douchen

Maar goed, als je dan wél vijf minuten doucht, kost dat je ongeveer €0,50 cent. Libelle besloot het eens uit te rekenen met de huidige prijzen onder het prijsplafond. Milieucentraal geeft aan dat een douche van 7,4 minuten zo'n 60 liter water kost. Dit betekent automatisch dat een douchebeurt van vijf minuten zo'n 40 liter kost. Dit water moet dan vervolgens verwarmd worden – tenzij je liever onder een koude douche staat natuurlijk!
Het kost 0,3 m3 gas om 40 liter water te verwarmen. Op dit moment ligt de prijs per m3 gas op 1,45. Dat betekent dat het €0,44 cent kost om het water waar je onder staat te verwarmen. Maar ja, dan ben je er nog niet! Je moet natuurlijk ook nog betalen voor het water. Voor water betaal je 1,24 per 1000 liter. Omgerekend betaal je dus voor 40 liter water €0,05. Zo kom je uiteindelijk op €0,49. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar wanneer je dit iedere dag doet, tikt dit natuurlijk wel aan. Daarnaast douchen we nou eenmaal ook niet altijd maar vijf minuten, dus liggen de gemiddelde doucheprijzen zelfs nog een stukkie hoger. Er valt dus zéker nog te besparen op dit vlak!