met raam open slapen winter

Waarom je in de winter écht met een raam open moet slapen

Fun & Living30 nov 2023, 20:15 doorNadia Krijns
In de winter vinden veel het vaak te koud om de ramen of deuren te openen. Ondanks dat je het even koud hebt, is het toch wel heel verstandig om je deuren of ramen dagelijks even te openen om je (huis)kamer goed te ventileren. Als je het overdag te koud hebt, of niet thuis bent, is het ook slim om als je gaat slapen een raam op een kiertje te zetten.
met raam open slapen winter

Slaapkamer ventileren

Een goed geventileerde slaapkamer is van essentieel belang, volgens niemand minder dan Puk van Meegeren, de energie-expert van Milieu Centraal. Ze benadrukt dat het vermijden van kou om energiekosten te besparen niet verstandig is. Ventilatie kost weliswaar wat energie, maar het is geen verspilling; het is cruciaal voor het handhaven van een gezonde luchtkwaliteit in huis. Onderzoek toont aan dat veel slaapkamers kampen met ongezonde lucht door gebrek aan ventilatie, een probleem dat eenvoudig kan worden opgelost door af en toe het raam of een deur te openen.
Belangrijk is op te merken dat tijdens het ventileren de verwarming niet actief moet blijven om onnodig energieverbruik in de winter te voorkomen. Je kunt in plaats daarvan een warme deken of pyjama gebruiken om comfortabel te blijven. Bevriezing van de kamer is eigenlijk niet mogelijk als het raam op een kier staat; de temperatuur kan hooguit enkele graden dalen.

Slimme tips voor een betere ventilatie

Ontdek met deze eenvoudige aanpassingen hoe je jouw leefruimte optimaal kunt laten ademen en tegelijkertijd comfortabel en gezellig kunt houden. Want laten we eerlijk zijn, een beetje gezelligheid is wel gewenst.

Ventileer slim

Wanneer je het raam opent, zorg er dan voor dat er een kier van minstens anderhalve centimeter ontstaat tussen de deurpost en de deur. Op deze manier kan oude lucht ontsnappen en kan frisse lucht naar binnen stromen. Bij slecht weer kun je het raam op een kiertje zetten voor voldoende frisse lucht.

Lekker warm blijven

Voelt het te koud met een extra deken? Maak gebruik van een elektrische deken met een timer in plaats van de verwarming. Zo blijf je warm, zelfs met een open raam. Ook zijn warmtekussens de laatste tijd populairder dan ooit, dus dit is ook een goede manier om jezelf warm te houden.

Check de lucht

Investeer in een CO2-meter om te controleren of je voldoende ventileert. Het zorgt voor een goede luchtkwaliteit in je kamer.