Heb jij jezelf net voorgenomen om een er een productieve dag van te maken, maar ben je binnen enkele minuten alweer afgeleid? Dit is niet zo gek als je ziet aan hoeveel informatie we dagelijks worden blootgesteld. Denk maar eens aan alle meldingen die je alleen al op je telefoon binnen krijgt. Tóch is het wel belangrijk om gefocust te blijven tijdens je werk. Wij vertellen je hoe.

Werk met tijdschema’s

Door van tevoren te berekenen hoeveel tijd je aan iedere taak mag besteden, zul je uiteindelijk veel productiever zijn. Er zijn verschillende opvattingen over de lengte van de tijd waarin we volledige concentratie kunnen opbrengen. Voor de meesten is de maximale lengte van tijd ongeveer 20 tot 25 minuten. Mensen die nog ambitieuzer zijn, geloven dat dit zelfs een lengte van 45 minuten kan zijn. Je moet zelf nagaan welk tijdsbestek het beste voor jou werkt.

Gebruik de Pomodorotechniek

Dit klinkt je misschien nog niet zo bekend in de oren, maar het is zeker het proberen waard. Deze techniek houdt in dat je 25 minuten aan een stuk door werkt en jezelf vervolgens met 5 minuten pauze beloont. Wanneer je deze routine 4 keer herhaald hebt, kun je ervoor kiezen om langere pauzes in te lassen. Als je eenmaal gebruik maakt van deze techniek zul je verrast zijn wanneer de timer alweer af gaat, omdat je dan zo gefocust bent.

Creëer een routine

Voordat je begint met timen, is het belangrijk om alle resterende gedachten die in je hoofd rondspoken op te schrijven. Ook verstandig: zet e-mail notificaties tijdelijk uit en leg je telefoon weg. Op deze manier zul je minder snel afgeleid worden. Zet een online timer aan op je laptop en zo zul je gegarandeerd je focus behouden.

koffie-gefocust-werk-vrouw-femfem

Hoe je het meeste haalt uit je lunchbreak lees je hier.