Ben jij je huidige baan helemaal zat en wil je de baan van je dromen? Eén probleempje: dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Je lijkt er maar niet tussen te komen en je hebt niet de juiste connecties. Geen zorgen, je bent hier aan het juiste adres. Wij hebben namelijk dé manier gevonden.

Droombaan nieuwe baan vinden
Bron: Suits

Droombaan

Het is zo ver: je bent je huidige baan he-le-maal zat. Je wil een nieuwe uitdaging hebben, je vindt het niet meer leuk, of je wil gewoon meer verdienen. Wat de reden ook is, er moet iets nieuws komen. Enne, het liefst je droombaan. Maar, hoe zorg je ervoor dat die droombaan ook écht van jou wordt? We horen vaak dat je netwerk het belangrijkst is en je het hierin moet zoeken, maar wat als je geen vakmensen kent in het gebied waar je wil werken? Deze mensen random op LinkedIn toevoegen voelt misschien ook gek, dus wat doe je?

Geen paniek. Maak kennis met groepen op Facebook en LinkedIn. Wereldwijd zijn er groepen waar mensen uit hetzelfde vakgebied digitaal samenkomen. Dit zijn allemaal mensen die openstaan om nieuwe personen te leren kennen en elkaar maar al te graag verder helpen. En jou dus ook.

Hoe vind je zo’n groep?

We horen je al denken: hoe vind ik zo’n groep? Simpel. Google is je beste vriend, dus maak daar gebruik van. Zoek op het vakgebied wat je interessant vindt, de locatie waar je woont of waar je wil gaan werken, en zet daarachter ‘Slack groep’, ‘Facebook groep’ of ‘LinkedIn groep’. Aan het begin zal het even een zoektocht zijn, maar het gaat je enorm helpen.

Nu denk je misschien dat je er al bent, maar helaas. De volgende uitdaging is geaccepteerd te worden tot de groep. Sommige groepen laten je direct toe, maar in veel van dit soort groepen moet je geaccepteerd worden, of zelfs een uitnodiging van een lid accepteren. Misschien zit er iemand in de groep die je kent, maar als dit niet het geval is is het weer tijd om te Googelen. Zoek op LinkedIn naar mensen die wél lid zijn van de groep, trek de stoute schoenen aan en stuur ze een berichtje.

Je zit er in, en nu?

Yeah! Je zit er in, en nu? Het is belangrijk dat je allereerst alle regels leest. Enne, heel belangrijk: kijk hoe er gecommuniceerd wordt. Sommigen geloven heilig in bepaalde gedragscodes, en je wil absoluut niet diegene zijn die zichzelf meteen schaamteloos promoot. Echt even doornemen, dus.

Vaak is er een apart kanaal voor vacatures of is er een plek waar je een oproep kunt doen. Dat is de plek waar je wil zijn. Soms is het een beetje afwachten, maar op een gegeven moment komt jouw droombaan voorbij. Ga in de tussentijd vooral het gesprek aan met de mensen in de chat, dit werkt altijd in je voordeel. Lekker netwerken. Wij wensen je succes en gaan duimen dat je die droombaan zo snel mogelijk vindt. En: niet aan te veel mensen doorvertellen, hè!