Geld maakt niet gelukkig. Uit een recent onderzoek van de Michigan State University blijkt dat mensen die meer verdienen dagelijks “minder stress” hebben, dan mensen die minder geld hebben. Gelukkiger zijn deze mensen echter niet. Psycholoog Elizabeth Dunn zegt te weten waarom deze mensen niet gelukkiger zijn. Volgens haar onderzoek besteden mensen hun geld verkeerd. Wij vertellen jou hoe jij dit kan voorkomen en hoe je geld investeren in gelukt werkt.

1. Besteed je geld niet aan materiële dingen

In het begin ben je blij wanneer je een nieuw paar schoenen of de laatste MAC lipstick hebt gekocht. Na een tijd is die blijheid ver te zoeken. Je hebt ze namelijk toch al een paar weken aan je voeten en die lipstick zit ook al in je daily routine. Materiële dingen zullen slijten of je raakt eraan gewend. Je kan je geld beter uitgeven aan het maken van herinneringen. Een reis naar het land dat bovenaan je bucketlist staat bijvoorbeeld. De ervaringen die je dan opdoet verrijken je leven.

2. Deel je geld met anderen

Uit het onderzoek blijkt dat wanneer je jouw geld met anderen deelt jij zelf gelukkiger wordt. Het kan bijvoorbeeld een donatie zijn aan een goed doel of een rondje wijntjes betalen voor je vriendinnen. Dunn wijst in haar boek “Happy money” op het feit dat de mens het sociaalste wezen op aarde is en hier ook behoefte aan heeft. Doordat je waardering van anderen krijgt, op het moment dat je jouw geld met hun deelt, wordt je blij en geeft dat jou voldoening. Een sociaal gebaar is veel meer waard dan dat je in eerste instantie zou denken.

geld-investeren-geluk-femfem

3. Geef je geld uit aan de kleine dingen

Elke dag wil je geld besparen. Je koopt die Tony’s Chocolonely omdat het een aanbieding is bij de Appie of je boekt een vlucht waarbij je twee keer moet overstappen zodat je 5o euro bespaart. Maar we trekken onze portemonnee open op het moment dat het een grote aankoop is. Zo besteedt je ineens 300 euro extra aan je nieuwe laptop, omdat het dan de allernieuwste van de nieuwste is. Vaak denken mensen dat wanneer je je geld op deze manier uitgeeft, je er gelukkiger van wordt. Echter is dit niet het geval.Wanneer je een nieuwe Macbook aanschaft, lijkt een bedrag van 300 euro niet veel. Maar van die 300 euro extra had je bijvoorbeeld een half jaar lang die lekkere cappuccino kunnen halen bij de koffietent op de hoek of had je je vriendje een paar keer kunnen verassen. Het geld kan je beter uitgeven aan de kleinere dingen. Op deze manier maak je jezelf vaker gelukkiger.

4. Geld investeren in dingen op langere termijn

Volgens Dunn heeft het van tevoren uitgeven van je geld een positievere impact op het “gelukkig zijn”. Je wordt al blij wanneer je weet dat je op vakantie gaat of wanneer je dat leuke feestje bij gaat wonen. Dit komt doordat je ernaar naar uitkijkt. Je maakt je minder zorgen om het geld en je gaat er veel meer van genieten. Je kan dit natuurlijk ook andersom doen. Soms wil je een item nu hebben en er later voor betalen. Dit kan je beter niet doen, want dit zijn de echte Happiness Killers. Op het moment dat de rekening moet worden betaalt, ben je helemaal niet meer zo blij. Op basis van het onderzoek van Dunn wordt het je dan ook aangeraden om eerder geld uit te geven aan dingen waar je naar uit kan kijken.