Wat als je rijk kan worden door enkel te geloven dat je rijk kan worden? Volgens womens empowerment goeroe’s en life coaches is het mogelijk – maar er hangt wel een prijskaartje aan.

De afgelopen jaren waren voor velen (zeker voor ons vrouwen) een financieel fiasco. De ontslaggolf tijdens de pandemie trof vrouwen vele malen harder dan mannen. Geen wonder dat velen van ons wanhopig achterbleven. Maar vreemde tijden vragen om vreemde oplossingen. Het kwam dus ook niet als een verassing dat steeds meer goeroe’s naar voren kwamen met het idee dat je 6 nummers op je bankrekening kunt manifesteren, door enkel positief te denken. Sounds almost too good to be true, huh?

Kun je geld manifesteren?

Niet gek dat vorige zomer de Google zoekopdrachten naar “manifesteren” door het dak gingen, vlak voor velen hun baan verloren. Sindsdien is manifesteren helemaal hot and happening. Je kunt haast geen podcast meer luisteren zonder dat het over het waarmaken van je verlangens (in dit geval: geld) gaat. En overal, en dan bedoelen we ook overal, krijgen we affirmaties naar ons hoofd geslingerd, als: “trust the universe, everything you need is coming to you.”

Natuurlijk raakte ikzelf ook nieuwsgierig naar de krachten van het universum en vroeg ik me af of het echt mogelijk was om mezelf rijk te manifesteren. Just a little backstory: het concept manifesteren was voor mij niets nieuws. Zo heb ik door het maken van vision boards en het schrijven van verhalen een baan in New York, een kamer in Amsterdam en zelfs een bf gemanifesteerd. Sommigen noemen me gek, maar het heeft altijd op één of andere bijzondere wijze gewerkt. Toch is het manifesteren van geld altijd iets geweest waarbij ik dacht, “Dat kan niet!” En misschien is dit precies waar het mis ging.

Hoe werkt manifesteren?

Het manifesteren van geld begint namelijk bij het geloven dat wanneer je acties onderneemt, er vanzelf kansen op je pad komen. Je moet geloven dat het daadwerkelijk mogelijk is. En dat het gaat gebeuren. Of sterker nog: dat het er al is. Deze overtuiging zal zorgen voor een gevoel van vrijheid en overvloed wanneer het aankomt op financiën, in plaats van een gevoel van schaarste en angst. Volgens de empowerment goeroe’s zal de reden dat je blut bent dan ook nooit te maken hebben met dat je te veel PSL’s bij de Starbucks besteld. It’s all about the ~abundance~ mindset.

Dus, terwijl ik mijn PSL drink zegt ik tegen mezelf: “Manifesteren is hard werk. En hoewel mijn manifestatie rituelen nog niet zijn vruchten hebben afgeworpen, geloof ik dat hier verandering in gaat komen.”

Lees ook: Gat in je hand? Zo ga je bewuster om met je geld