Over een paar dagen is het alweer december en dat betekent dat we heel veel geld gaan uitgeven. Geld aan cadeautjes tijdens kerstmis, die veel te dure oud en nieuw feestjes of zelfs oud en nieuw in het buitenland. Misschien vieren jullie zelfs nog Sinterklaas. Leuk hoor al die feestjes en het feit dat je met vrienden en familie bij elkaar komt, maar waar gaan we al dat geld vandaan halen? Arme studenten, vrouwen met een shopverslaving en eigenlijk iedereen met een geldcrisis opgelet: op deze manier kom jij de maand december door.

Geldcrisis? Zo kom jij de maand december door FEMFEM

Tijdens het shoppen

Wij vrouwen kunnen shoppen als geen ander en daardoor lijkt het soms alsof we een gat in onze hand hebben. Bij de een is het gat wat groter dan bij de ander, maar de een kan het misschien ook veroorloven. Kun jij het je niet altijd veroorloven en zit je echt een beetje in een geldcrisis in december? Denk dan eerst aan deze dingen voordat je een aankoop doet: Heb ik al iets wat hierop lijkt? Ga ik dit echt aandoen? Heb ik dit echt nodig? Waarmee kan ik het combineren? Kan ik niet leven zonder dit kledingstuk? Is het een blijvertje of voor slechts voor één seizoen? Je kunt namelijk het beste investeren in tijdloze mode-items. Dat kerstjurkje van vorig jaar was trouwens ook hartstikke leuk, nog een keertje dragen dan maar?

Tijdens het boodschappen doen

Oké gouden regel nummer een: ga NOOIT maar dan ook NOOIT met honger de winkel in. Als je dit wel doet zul je merken dat je thuis komt met heel veel troep die je niet eens nodig hebt. Je hebt namelijk zoveel honger dat je alles wat er wel lekker uit ziet, hup zo in de winkelwagen in gaat. Ook koop je veel meer producten die je niet nodig hebt als je geen boodschappenlijstje maakt, zorg ervoor dat je altijd de deur uitgaat met boodschappenlijstje. Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde effect als je met honger de winkel in gaat, je gaat troep kopen die je niet nodig hebt. Je hebt al een geldcrisis weet je nog, geld besparen in december…

Tijdens een etentje

Of uiteten gaan een strak plan is als je op de kleintjes moet letten tijdens deze geldcrisis in december, weet ik niet. Wel weet ik dat uiteten een van de leukste dingen in het leven is. Het eten is (bijna) altijd lekker, je wordt op je wenken bedient, ze hebben alles in huis en het allerbeste: je hoeft de afwas niet te doen. Eigenlijk is uiteten gaan wel goed: zo bespaar je weer afwasmiddel. Even zonder gekkigheid, uiteten gaan hoeft niet altijd duur te zijn. Let gewoon goed op wat je bestelt, kies eens voor iets anders dan die dure, maar altijd lekkere biefstuk. Maak een keuze tussen voor- en nagerecht, eentje minder scheelt weer in de kosten. Als jij het uit eigen zak moet betalen kun je heus wel wat kieskeuriger zijn, maar als hij betaald dan kunnen we losgaan! Op dat moment voelen we ons niet schuldig en denken we niet aan onze geldcrisis.

help me, i'm poor femfem

Tijdens het uitgaan

Avondjes stappen met je beste vrienden is iets waar je eigenlijk niet zonder kunt. Die drukke werkweek afsluiten met dansjes en soms een beetje te veel drankjes. Maar wees niet bang hoor, maandag gaan we er weer met volle moed tegenaan op kantoor. Uitgaan is wel een dure hobby, de meeste clubs vragen al een entree die vooral in luxe clubs flink kan oplopen. Daarnaast is bier altijd het goedkoopste, maar bier maakt ons niet altijd gelukkig. Er zijn vrouwen die alleen maar bier drinken en dat is prima, ook zijn er vrouwen die na een aantal wijntjes aan het bier gaan en vrouwen die er niets van willen weten. Mixdrankjes zijn het allerlekkerste, verschillende smaken in één en niet zo bitter als bier of wijn. Toch kun je het misschien het beste bij de ‘goedkope’ drankjes houden en gaan voor bier, wijn of rosé. Het kan namelijk lelijk oplopen als je de hele avond mixdrankjes gaat drinken en daar wordt jouw portemonnee niet zo gelukkig van tijdens die geldcrisis.

Tijdens het kopen van decembercadeaus

Het kopen van decembercadeaus, je kunt er onderuit. Cadeautjes voor je familie, geliefde, schoonouders, vriendengroep en aanhang. Heel veel cadeautjes dus, een beetje te veel als je in geldnood zit. Cadeautjes zijn altijd leuk, vooral als ze van mensen komen waarvan je houdt. Het idee dat er iemand is die aan jou heeft gedacht en zijn best heeft gedaan om iets moois voor jou te kopen is gewoon een fijn gevoel. Onthoud wel dat het vooral op het gebaar gaat, je hoeft niet aan te komen met dure Gucci tassen, prijzige cadeaubonnen, nieuwe schoenen, een ongelofelijk duur horloge of iets dergelijks. Kom aan met iets wat uit je hart komt. Het gaat niet om de prijs die je ervoor hebt betaald, maar om het gebaar. Toon liefde aan jou naasten. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een leuk etentjes bij jou thuis, wees creatief. Kom je er echt niet uit? Dit zijn de leukste cadeautjes in verschillende prijsklassen voor de feestdagen. 

Lees ook:

Wil jij extra geld binnenhalen? Dat doe je zo