Af en toe een drankje doen kan natuurlijk geen kwaad. Bijna iedereen drinkt op een feestje, tijdens het uitgaan of op het terras wel een biertje of wijntje. Maar alcohol is natuurlijk niet heel gezond. Deze vier heftige gevolgen van alcohol drinken wist jij waarschijnlijk nog niet!

alcohol drinken
Bron: Friends

#1 Je mentale gezondheid kan achteruit gaan

Alcohol werkt natuurlijk verdovend en ontspannend. Maar dit kan heel gevaarlijk zijn als je niet zo goed in je vel zit. Een drankje wordt wel eens gebruikt om even aan de realiteit te ontsnappen, maar kan angstgevoelens, concentratieproblemen en depressieve klachten juist verergeren. In het begin zal het lijken alsof deze gevoelens onderdrukt worden, maar zodra de alcohol uitwerkt, wil je dit verdoofde gevoel terug. Dit kan ervoor zorgen dat je afhankelijk raakt van alcohol, wat uiteindelijk ten koste van je mentale gezondheid zal gaan. Eén van de meest heftige gevolgen van alcohol drinken, dus.

#2 Gedragsproblemen en hersenschade

Dat verdovende effect dat alcohol heeft, kun je ook merken doordat je je anders gaat gedragen. Dit komt doordat er een vertraagde communicatie is tussen de neuronen in je hersenen. Dit zal je sociale functioneren, je manier van handelen, je zelfcontrole en het logisch nadenken aantasten. Dit kan natuurlijk als gevolg hebben dat je je heel anders gaat gedragen of zelfs dat je gedragsproblemen krijgt. Je hebt moeite met jezelf in bedwang houden en kan last krijgen van agressieproblemen, geen rem hebben of zelfs anderen lastigvallen. Als je je hersenen hier vaak en langdurig aan blootstelt, kun je langdurige hersenschade oplopen.

#3 Grotere kans op ernstige ziektes

Eén van de ergste gevolgen van alcohol drinken, is dat de kans op ernstige ziektes vergroot wordt. Dit komt doordat alcohol een gifstof is voor je lichaam. Zodra je drinkt, legt dit natuurlijk een weg af door je lichaam, waardoor de alcohol ook op gevoelige plekken terechtkomt. Eén van de ziektes waarvan de kans vergroot wordt dat je het krijgt als je vaak alcohol drinkt, zijn verschillende soorten kanker. Denk aan mond– en keelholte, strottenhoofd–, slokdarm–, maag–, lever– en darmkanker. Drink daarom altijd met mate en wees deze vreselijke ziektes voor.

#4 Verslaving

Dat alcohol verslavend is, hoeven wij je vast niet te vertellen. Wanneer je geen alcohol meer drinkt omdat je het lekker vindt of omdat er een aangelegenheid is, maar omdat je een sterke drang voelt om te drinken, is er vaak sprake van een afhankelijkheidsrelatie – oftewel, een verslaving. Uiteindelijk kan het zelfs zo erg worden dat je alcohol nodig hebt om de dag door te kunnen komen. Dit heeft als gevolg dat je gedurende dag onder invloed bent, wat allerlei dingen met zich meebrengt. Ja, alcohol drinken brengt een aantal enge gevolgen met zich mee.

Lees ook: Mensen met déze oogkleur kunnen beter tegen alcohol