We kennen allemaal dat opgeblazen gevoel in je buik wel. Maar waar komt het eigenlijk vandaan en hoe zorg je dat je er weer zo snel mogelijk van af bent? Wellicht zijn er een aantal gewoontes die slecht zijn voor je darmen waar je nog niet van op de hoogte was.

darmen FEM FEM

Eten op verschillende tijden

Volgens arts Daniel Keszthelyi van het UMC in Maastricht houden je darmen van een vaste patroon. Ze kunnen er niet tegen als je iedere dag steeds op verschillende tijden gaat eten: “Dit heeft te maken met bepaalde hormonen die als gevolg van voedingsinname worden vrijgegeven in het maag-darmkanaal. Waaronder insuline. Daar wil je zo min mogelijk uitschieters in hebben om het lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren.”

Tip: De één houdt wel van ontbijten en de ander niet, maar een goed en voedzaam ontbijt helpt juist tegen darmklachten. Een lekker ontbijtje zoals een bakje yoghurt met fruit en walnoten kom jij al goed de dag mee door.

Niet goed kauwen

Het is belangrijk dat je goed de tijd neemt voor het eten. Als je heel snel en gehaast gaat eten, komen er grotere deeltjes in je maag- en darmkanaal en kan het zo minder goed verteren en blijft het dus als het ware vastzitten.

Tip: Probeer rustig te eten. Ga niet als een malle je eten snel in de trein opeten, maar probeer er goed voor te zitten. Neem er ’s ochtends dus vooral de tijd voor, ook als het betekent dat je wekker een kwartier eerder moet worden gezet.

Drinken

Op zich maakt het niet heel veel uit voor je darmen of je drinkt of niet tijdens het eten. Het kan wel zo zijn dat je maag voller raakt als je voor het eten water drinkt. Je krijgt dan sneller een gevulde maag en ga je ook niet zoveel meer eten. Het is goed om daar rekening mee te houden want je moet wel genoeg vezels binnenkrijgen.

Tip: Om bij iedere maaltijd een glaasje fris te nemen is natuurlijk niet de bedoeling én niet gezond. Probeer daarom een klein glaasje water te nemen. Dat is beter voor jou én voor je darmen.

Kortom, wees lief voor je darmen, zo voorkom je darmklachten.

Wist je ook dat je last kon krijgen van je darmen na seks?