Het liefst staan we allemaal op met het juiste been uit bed en nemen we een power ontbijt die ervoor zorgt dat onze dag niet meer fout kan gaan. Eenmaal op kantoor aangekomen verloopt alles vlekkeloos en jij gaat als een speer door al jouw taken heen en bent zelfs eerder klaar dan gepland. Genoeg tijd dus om leuke dingen te doen en te genieten van het leven! Klinkt goed hè? Helaas is dit bij vrijwel niemand het geval, er is altijd wel iets wat niet helemaal gaat zoals gepland. Laat dit je er juist niet van weerhouden om door te gaan. Natuurlijk is het fijn als je als een speer door al jouw taken gaat, maar de ene dag is de andere dag niet. Toch zijn er een aantal dingen waar jij wel wat aan kunt doen. Gewoontes die jij dagelijks doet, gewoontes die jouw productiviteit doen verlagen. Aan welke maak jij je schuldig?

productiviteit FEM FEM

Te veel hooi op je vork

Je legt te veel druk op je eigen schouders, je zegt namelijk tegen vrijwel alles ‘ja’ waardoor jou aantal slaapuren een zware ‘nee’ worden. Het wordt je een beetje te veel, waardoor je dingen gaat vergeten of overhaasten. Je maakt veel overuren, hebt veel deadlines, vele afspraken, wilt sporten, met vrienden afspreken en als het even kan ademhalen. Oftewel: je neemt te veel hooi op je vork. Jij bent ook maar een mens,  het leven is leuk en dat moet het ook blijven. Je gaat je pleziertjes niet halen uit iedere dag laat naar bed door het vele werk en dagelijks vroeg opstaan, omdat je anders je taken niet afkrijgt. Je raakt gestrest en ziet door de bomen het bos niet meer, hierdoor wordt je productiviteit ook minder. Je weet niet meer wat je als eerste af moet hebben en of je nog wel tijd hebt voor de verjaardag van het beste vriendje van de zoon van jouw collega.

Tips:

 • Check je planning voordat je ergens ‘ja’ tegen zegt en als je geen planning hebt, maak er dan eentje! Het kost soms wat tijd om deze te maken, maar als je er eenmaal mee werkt kun je nooit meer zonder.
 • Leer jezelf aan om wat vaker ‘nee’ te zeggen, dat dit helemaal niet erg is lees je in dit artikel.
 • Denk ook aan jezelf, jij bent ook maar een mens en geen superheldin die alles aan kan. Ook al zou dat soms best wel makkelijk zijn.

vermoeid femfem

‘Kleine’ dutjes

Te veel en te lang slapen of het doen van vele powernaps. Slaapkoppen zoals ik maken ons hier al snel schuldig aan. Net te lang door snoozen, want je bed ligt zo lekker en ben nog zó moe. Of na werk even een ‘klein dutje’ doen zodat je daarna snel die ene opdracht kunt afmaken en vervolgens een avondje uit weer aankan. Die kleine dutje eindigen meestal in een niet zulke kleine dutjes. Je wordt soms zelfs wakker na een paar uur en schrikt dan ineens wakker. ‘Shit ik moet nog zoveel doen, hmm dan maar verplaatsten naar morgen of overmorgen.’ Dit zorgt ervoor dat jij dingen uitstelt en daardoor je productiviteit zal verminderen.

Tips:

 • Een echte powernap duurt 20 minuten, niet 3 uur. Zet daarom een wekker als je een echte powernap wilt.
 • Vermijd iets té comfortabele ruimtes wanneer je productief wilt zijn. Dit kan er namelijk voor zorgen dat jij sneller in slaap kunt vallen. Op de bank, in bed en andere ruimtes waar het mogelijk is om in slaap te vallen.
 • Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ga eerder naar bed. Dan zijn deze ‘kleine dutjes’ niet meer nodig en kun jij ’s ochtends ook makkelijker ontwaken.

Hersenen laten kraken

Zorg voor een opgeruimde en inspirerende werkplek, want een rommeltje op je bureau is een rommeltje in je hoofd. Zorg ervoor dat je werkplek altijd netjes is, zodat jij hier fijn kunt werken. Vele dingen op en rondom het bureau kunnen er ook voor zorgen dat je sneller wordt afgeleid. Daarnaast is het erg fijn als je werkt op een fijne en inspirerende plek waar je jezelf kunt zijn. Dit is erg belangrijk, want als jij je niet op je gemak voelt of de ruimte waarin jij je begeeft niet inspirerend genoeg is zullen jouw hersenen ook niet optimaal kraken. Wat er natuurlijk weer voor zorgt dat jouw productiviteit verlaagd. Ga daarom bij jezelf na wat jij fijn vind, komt dit ook overeen met jouw huidige werkplek?

Tips:

 • Ruim aan het begin of eind van iedere werkdag jouw plekje op zodat je de dag weer fris en fruitig kunt beginnen.
 • Doe, indien nodig,  een werkplek make-over als jouw huidige plek niet voldoet aan je eisen van een fijne en inspirerende werkplek.

jezelf vergelijken met anderen femfem

Zij wel en ik niet…

Jezelf met andere vergelijken, het wordt steeds moeilijker om dit niet te doen. Overal om je heen hoor je succesvolle verhalen van Powervrouwen. Powervrouwen die hun zoveelste succes hebben bereikt of mensen van jou leeftijd die al zoveel meer hebben bereikt dan jij. Daarbij heeft jouw collegaatje 3 maanden geleden die promotie ontvangen en jij gister pas. Doet zij iets beter, wat heeft zij wat ik niet heb en waarom verkiezen ze haar boven mij? Stop met jezelf te vergelijken met andere mensen. Jij bent uniek en al deze seconden, minuten en misschien wel uren piekeren hebben geen zin. Zonde van je tijd en daarbij verlaagd het je productiviteit enorm, je kunt hierdoor namelijk gaan twijfelen aan jezelf waardoor je onzeker wordt en hierdoor gaat je werk alleen maar opstapelen.

Tips:

 • Focus je op jouw taken, successen en volgende doelen. Laat anderen en hun doelen soms even links liggen. Interesse in de ander is altijd goed, maar ga jezelf niet vergelijken.
 • Zit je heel erg met deze vergelijkingen? Praat erover met vrienden en familie, vaak stelt het helemaal niet zoveel voor. In jouw hoofd is iets misschien wel 100 keer zo erg dan dat het daadwerkelijk is.
 • Wees jezelf en dat is genoeg, niemand is perfect en niemand kan iets in één keer goed. Jij bent precies goed zoals je bent!

Lees ook:

Wordt jij niet gelukkig van jouw baan? Zo vind je er een die bij je past