Budapest. Deze stad verdient een hoog plekje op je reis verlangslijst. Deze Hongaarse hoofdstad heeft namelijk werkelijk waar alles te bieden. De stad bestaat uit twee delen: Buda en Pest. De twee delen worden gescheiden door de rivier de Donau, die dwars door de stad stroomt. Het is een prachtige stad vol met monumentale gebouwen, badhuizen, parken en musea. Zeker een bezoekje waard. Wij vertellen je wat je zeker gezien moet hebben in deze bruisende stad.

budapest-femfem

Parlementsgebouw

Wat je in Budapest echt gezien moet hebben, en je waarschijnlijk ook niet gauw over het hoofd zult zien, is het parlementsgebouw. Het ligt aan de oevers van de Donau en is prachtig. Het bouwwerk is het grootste parlementsgebouw van Europa en is het mooist zichtbaar aan de overkant, vanaf Buda. Het is ook zeker een aanrader om dit immense gebouw vanbinnen te bekijken. Het is het duurste gebouw dat ooit is gebouwd in Hongarije en dat is vanbinnen zeer goed te zien. Als je om je heen kijkt, zie je alleen maar goud. Dat is niet gek ook, want er is maar liefst veertig kilo bladgoud verwerkt in het interieur.

parlementsgebouw-budapest

Thermale baden

Als je een dagje wil ontspannen, is het een aanrader om een bezoekje brengen aan een van de thermale baden in Budapest. Dit is dan ook precies waar de stad zo bekend om staat: haar warmwaterbronnen. De stad telt maar liefst 123 thermale baden. De meest populaire is Szechenyi, die zich in het stadspark bevindt. Het badhuis heeft 3 grote buitenbaden met ieder een andere temperatuur. Het badhuis is volledig gebouwd in Romeinse stijl wat zorgt voor een unieke belevenis. In de winter is het hier trouwens ook goed te vertoeven, de temperaturen van de baden lopen namelijk op tot de 33 graden.

femfem-budapest-baden

Margaretha-eiland

Dit eiland ligt middenin de Donau en is bijna 3 kilometer lang. Het is een schitterend park op zich met oude bomen, bloemenperken, meertjes en aangelegde tuinen. Daarnaast zijn er zwembaden, kuuroorden, een watertoren en een openluchttheather te vinden. Het is een plek om heerlijk rond te struinen. Met name vanaf de maand april, als de temperaturen toenemen, kun je hier lekker een middagje doorbrengen. Ga lekker in het gras liggen en van de zon te genieten met iets te eten bij de hand. Je kan hier goed terecht om even lekker te ontspannen en te genieten van de mooie natuur.

femfem-tuinen-budapest

Géllertberg

Nu je genoeg plekken hebt om te ontspannen, is het misschien wel weer tijd voor een intensieve activiteit. Wanneer je in Budapest bent, moet je namelijk zeker eens de Géllertberg beklimmen. Bovenop de berg word je beloond met een prachtig uitzicht over de hele stad en vind je het vrijheidsbeeld. En dat is de zware wandeltocht zeker waard. Tip: vergeet je camera niet mee te nemen, want je kunt hier de mooiste foto’s van de stad zelf maken.

budapest-femfem-berg

Ruïne bars

De ruïne bars zijn vanaf de jaren 90 ontstaan en zijn een echt fenomeen. Deze pubs zijn te vinden in oude gebouwen die leeg staan of gesloopt gaan worden. Vaak hebben ze ook een tuin waar je ’s zomers lekker kunt zitten met een drankje in de hand. De meest populaire ruïne bar is Szimpla Kert. De bar is gevestigd in een oude kachelfabriek en heeft een unieke, retro inrichting. Zo kun je bier drinken in een oude Trabant, tandartsstoel of badkuip. Maar je kunt ook lekker genieten van een cocktail of een glas wijn.

szimplakert-budapest-femfem

Wil je toch liever naar een plek dichterbij huis? Breng dan een bezoekje aan Mechelen. Hier lees je er alles over.