Het is misschien heel cliché, maar dat maakt gourmetten niet minder lekker. Wij doen het thuis altijd op tweede kerstdag met de familie. Reuze gezellig en dan lekker lang natafelen met een wijntje of ander lekker likeurtje. Ik denk dat wij niet de enige zijn die deze traditie elk jaar weer laten terugkomen. Gourmetten is dan wel ontzettend jammie, maar het tikt wel eventjes aan. Wil je een keer een wat gezondere variant uitproberen?

Schermafbeelding 2018-12-20 om 17.30.47
Picture by madebyellencom

Wat kun je doen?

Je kunt beginnen door je slavinken te vervangen voor tartaar, varkenshaas of wild. Tijdens een avondje gourmetten een je je buik vol aan allerlei vleesproducten. Hier is niks mis mee, want vlees zit vol met eiwitten en vitaminen. Kies dan wel voor de magere varianten zoals een lekker stukje biefstuk of nog beter: wild!

Gourmetten wordt vaak gekoppeld aan het eten van vlees, maar vis kan ook prima op de gourmet. Zorg wel dat je voor beide een apart pannetje gebruikt, het is namelijk niet zo lekker als je vlees naar vis proeft en vice versa. Magere vis is gezond voor je, denk hierbij aan kabeljauw, schelvis, rog, schol, heilbot of tilapia. Deze zitten vol proteïnen en bevatten weinig vet en calorieën.

Met je pannetje kun je overigens ook heerlijk wokken! Zorg dus dat je voldoende groen in huis hebt gehaald. Het is heerlijk om wat groentjes mee te bakken. Je kunt er ook voor kiezen om een frisse salade op tafel te zetten.

De sausjes, ze zijn ó zo lekker, maar ó zo slecht voor je. Ik ben zelf een fan van verschillende sauzen en mik dan ook altijd een halve fles op mn bord. Not very handy… Dit zijn veelal vette sauzen die niet echt goed zijn voor je figuurtje. Kies eerder voor een rode saus zoals ketchup of curry, deze zijn namelijk minder vet dan andere sauzen.

Een ander puntje waar je rekening mee kunt houden is het gebruiken van olie in plaats van boter. Tijdens het gourmetten gebruik je onbewust veel boter. Kies dit jaar voor een gezondere variant: olijfolie, wokolie of kokosolie. Het is allemaal even lekker en smaakt ook mega goed.

We zijn geneigd af te sluiten met een grandioos dessert. Het is immers feest. En iedereen eet het vervolgens tegen heug en meug op. Eindig eens met een frisse fruitsalade. Lekker licht en gezond! Toch iets erbij? Denk dan aan een bolletje sorbetijs.

Al met al moeten we natuurlijk gewoon lekker genieten met kerst en vooral onze buikjes vol eten! Happy eating!

Lees ook: de fijnste kerstcadeautjes voor kersverse ouders