Kerst, sommigen kunnen er het hele jaar naar uitkijken. Anderen kijken er weken van te voren ontzettend tegenop. Je wilt gezellig meedoen met de rest, genieten van het heerlijke eten en drinken, maar je bent bang dat je aan het einde van het jaar een paar kilootjes zwaarder bent. Kerst hoeft helemaal geen dikmakertje te zijn en dat laten we je zien door middel van dit heerlijke, gezonde én kerstige drie-gangenmenu.

Voor: knolselderij soep met peterselieolie en broodcroutons

Foto via Lakeland
Foto via Lakeland

Soep als voorgerecht voor je kerstdiner is niet alleen een goed idee omdat het erg lekker is, het is ook een goed idee omdat het de nodige stress scheelt. Je kunt namelijk de dag van te voren al bijna alles klaarmaken, zodat je hem tijdens kerst enkel hoeft op te warmen. Deze knolselderij soep is ook nog eens een gezonde keuze als voorgerecht. Door de broodcroutons aan de soep toe te voegen, waardoor een broodje voor erbij niet nodig is. Zorgt er ook weer voor dat jij je hier niet al aan vol eet.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

Zo maak je het:

Schil de knolselderij en snijd in stukken van ongeveer 2 cm. Snijd de knoflook fijn en de ui in halve ringen. Verhit ondertussen de boter in de pan en bak de knolselderij en ui in 5 min. Voeg vervolgens de knoflook, peper en zout toe en bak nog 3 min. Vervolgens voeg je de bouillontablet en het water toe. Breng dit aan de kook en laat, met de deksel op de pan, koken voor 15 min. Schil ondertussen de peren en snijd deze in stukken. Wanneer de 15 min voorbij zijn, neem je de pan van het vuur en voeg je de peer toe. Vervolgens mix je dit alles met een staafmixer. Voeg vervolgens de slagroom toe en breng op smaak met peper (en zout) en verwarm de soep nog eens 5 min op laag vuur. Snijd ondertussen de peterselie in grove stukken. Meng de peterselie, olie en azijn met een staafmixer door elkaar. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Wanneer de soep in de kommen zit, garneer je het met de peterselieolie en de broodcroutons. Op naar het hoofdgerecht!

Hoofd: heerlijke gemarineerde tuna steak met rode ui-tomatensalsa op een bedje van quinoa-risotto

Foto via iStock
Foto via iStock

Met kerst denken we al snel aan een gevulde kalkoen of een heerlijk gemarineerde rollade. Maar een licht visje is minstens zo lekker! En geeft je naderhand geen opgeblazen gevoel. Wij gaan voor een heerlijke tonijnburger op een bedje van quinoa-risotto. Ja, we vervangen échte risotto voor quinoa, een stuk gezonder maar minstens zo lekker.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 4 tuna steaks
  • 1 à 2 tl wasabi pasta
  • 1 el sesamzaad
  • 160 gr ongekookte quinoa
  • Schijfjes limoen
  • Koriander
  • 2 el olijfolie

Voor de rode ui-tomatensalsa:

  • 1 rode ui, in kleine blokjes
  • 2 pomodori tomaten, zonder zaden, gehakt
  • 1 groene chilipeper, zonder zaden, fijngehakt
  • 1 limoen
  • 2 tl olijfolie

Zo maak je het:

We starten met de rode ui-tomatensalsa. Roer de ui, de tomaten, de chilipeper en de olijfolie door elkaar. Knijp hierboven 1 limoen uit en roer het nogmaals door elkaar. Zet dit vervolgens aan de kant. Smeer de tuna steaks in met de wasabi pasta, sesamzaad en garneer met wat peper en zout. Meng dit alles door elkaar. Maak hier vervolgens, met vochtige handen, vier burgers van gelijke grootte van. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakplaat in met wat olijfolie en leg hier de tonijnburgers op. Laat de burgers in 15 min goudbruin worden. Houd ze goed in de gaten, want ze mogen niet te gaar worden. Bereid ondertussen de quinoa zoals op de verpakking. Doe een handje koriander in de keukenmachine en meng dit met de olijfolie. Dit roer je vervolgens door de quinoa wanneer deze klaar is. Maak de borden op door eerst de quinoa, vervolgens de tonijnburger en als laatst de rode ui-tomatensalsa op het bord te leggen. Garneer het geheel met wat limoenschijfjes en koriander. Mogelijke bijgerechten die je hierbij kunt maken zijn zoete aardappelfrietjes en een heerlijke salade van geitenkaas, granaatappel, noten en een limoendressing.

Na: raw choco pompoen brownie

Foto via Freshhh
Foto via Freshhh

Eindigen met chocola, daar worden we gelukkig en blij van. En deze variant bevat slechts 5 ingrediënten, waardoor het super gemakkelijk is om te maken en ook nog eens healthy. Kom maar op met de kerst.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1/4 kopje kokosmeel
  • 1/4 kopje rauwe cacao poeder
  • 1/4 kopje notenboter naar keuze (pindakaas, cashew boter of bijv. soja boter)
  • 1/4 kopje (of naar smaak) Ahornsiroop (of agave)
  • 1/4 kopje pompoen puree

Voor het glazuur:

  • 1/4 kopje cacao poeder
  • 1 el kokosolie
  • 3 el ahornsiroop (of agave)
  • Paar druppels vanille extract

Zo maak je het:

Pak een vierkante of ronde bak en leg hier een vel bakpapier in. Pak vervolgens een beslagkom en doe hier de kokosmeel en cacaopoeder in en zet op zij. Smelt de notenboter en siroop samen au bain marie en mix dit door elkaar. Voeg de gesmolten boter toe aan het kokosmeel en de cacaopoeder. Meng dit alles door elkaar en roer hier de pompoen puree doorheen. Mix het geheel tot een glad beslag. Schep het beslag in de bak met bakpapier en verdeel het gelijk. Zet de bak in de koelkast en laat dit op zijn minst 30 minuten staan om op te stijven. Maak ondertussen het glazuur. Doe alle ingrediënten voor het glazuur in een kom en mix het geheel tot een glad beslag. Haal de brownie uit de koelkast en top vlak voor het serveren af met het glazuur. Garneer de brownies eventueel nog met verse framboosjes en wat poedersuiker en een rozemarijntakje voor het gezicht en het kerstgevoel. Jouw gezonde kerst is compleet.

Wil je er ook graag gezond bij drinken? Deze wijn bevat geen suiker of koolhydraten en is daarmee perfect voor de kerst.