kerstbrood gezond recept femfem

Het recept voor goddelijk lekker en gezonder kerstbrood

Food & Drinks19 dec 2016, 8:33 doorRedactie
Nog een weekje aftellen en het zalig kerstfeest kan beginnen. Traditioneel voor deze dagen zijn dan ook het overheerlijke kerstbrood gevuld met amandelspijs en het liefst ook dun besmeerd met roomboter. Dit heerlijke brood is misschien niet de meest verantwoorde snack; ‘maar ach het is Kerst, dan mag het!’ denken velen. Wij denken echter dat dit nog wel gezonder en lekkerder kan! Daarom hebben wij voor jullie een lekker en gezond alternatief voor het traditionele kerstbrood.

Ingrediënten

Amandelspijs:
  • 125 gram amandelmeel
  • 35 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 ei
Deeg:
  • 300 gram amandelmeel
  • 20 gram bakpoeder
  • 1 el koekkruiden
  • 1 el kaneel
  • snufje zout
  • 6 eieren
  • 60 g kokosolie
  • 100 g gedroogde rozijnen
  • 50 g pecannoten
  • 50 g hazelnoten
kerstbrood gezond recept femfem

Bereiding van het kerstbrood

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en vet een cakevorm in met wat boter.
Amandelspijs:
Doe de amandelspijs samen met het kokosbloesemsuiker in een beslagkom. Klop in een beker het ei los en voeg dit door het meel. Roer het beslag met behulp van een garde tot er een stevige substantie ontstaat. Kneed het deeg met je handen en maak er een langwerpige vorm van. Wikkel het deeg in aluminiumfolie en leg het even weg in de koelkast.
Deeg:
Meng het amandelmeel met het bakpoeder, de koekkruiden, het kaneel in een beslagkom. Smelt in een pannetje het kokosolie en klop de eieren los. Voeg vervolgens het kokosolie en de eieren toe aan het beslag. Snijd ondertussen de rozijnen door midden en hak de pecannoten en hazelnoten grof. Roer vervolgens de rozijnen en de noten door het deeg.
Schenk de helft van het beslag in een cakevorm. Haal vervolgens het amandelspijs uit de koelkast en leg deze op het deeg. Giet hier vervolgens het restant van het deeg op. Zet de cakevorm in de oven en bak deze gedurende 35 minuten op 175 graden. Controleer met behulp van een saté prikker of het kerstbrood gaar is. Haal vervolgens het brood uit de oven en laat een kwartier afkoelen. Serveer het kerstbrood op een bord en garneer met een beetje poedersuiker.
Eet smakelijk! Wil jij je gasten helemaal verwennen? Serveer het brood dan samen met een gezondere chocolademelk.