Wie is er niet opgegroeid met de roze koek? Het zachte cakeje met een mooi roze laagje glazuur wat je moeder je gaf als je thuiskwam van een lange dag school. Hmmm! Na wat onderzoek kwamen wij erachter waar dit glazuur eigenlijk van gemaakt is… En we schrokken ons dood!

Waar is het glazuur van een roze koek van gemaakt?

Het recept voor roze koeken is al eeuwenlang hetzelfde. Never change a winning team! De roze koek heeft zijn naam te danken aan het laagje roze glazuur dat op de koek zit. Ondanks dat dit laagje de koek echt maakt, zit er iets wel héél verontrustends in het glazuur.

glazuur-van-een-roze-koek

De roze kleur

Heb je je ooit afgevraagd waar dat mooie roze kleurtje van je roze koek vandaankomt? Tijdens het maken van het glazuur, wordt de kleur gemaakt met met E-nummer E120. Dit extract komt dus uit dode luizen. Yikes!

E120 staat ook wel bekend als karmijnzuur en is een rood pigment dat etenswaren een karmijnrode kleur geeft. Het zit niet alleen in het glazuur van een roze koek, maar ook in andere etenwaren als rode winegums, ijs, drankjes en sauzen.

De luizen in de roze koek

Een heel groot deel van de karmijnproductie vindt plaats in Peru. Karmijn wordt gewonnen uit luizen die leven op cactussen. Aangezien luizen niet kunnen vliegen maken ze karmijnzuur aan om zich tegen predatoren te beschermen. Er worden soms ook andere dierlijke producten gebruikt bij de productie van karmijn, zoals gelatine, vislijm en eiwit. Niet geschikt voor de vega’s dus!

Je treft dode luizen op veel meer plekken aan dat alleen in voedsel. Zo zitten er ook dode lijzen in aquarelverf, olieverf, shampoo, lippenstift en medicijnen. Wel een gelukje: sinds 2012 zitten er geen dode luizen meer in medicatie uit de EU aangezien er veel allergische reacties op waren.

Lees ook: Yikes! Dit zit er dus in een frikandel