Het is een talent: altijd een cadeau voor een ander uitkiezen waar ze oprecht blij mee zijn. Sommige mensen zijn enorm creatief, pakken volledig uit, of weten juist met iets kleins de juiste snaar te raken. En jij loopt tot het laatste moment te stressen, te vragen of ze echt geen idee hebben wat ze willen, en je zoekt op Google naar de beste cadeau-ideeën voor je beste vriendin. Misschien ben je zo zelfs hier terecht gekomen. Ga je weer voor een giftcard, of iets anders? En is een cadeaubon überhaupt zo’n slecht idee? Laten we kijken hoe jij een top cadeau uitkiest, keer op keer!

Cadeau voor een ander FEM FEM

Hoe maak je cadeaubonnen leuk?

Toegegeven, er zijn nu zoveel soorten cadeaubonnen op de markt dat dat weer een dilemma op zich oplevert: van welke webshop of winkel ga je die in godsnaam geven? Onze tip: maak het specifiek. Kies een cadeaubon voor iets wat je normaal niet zo snel voor jezelf zou kopen, zoals bloemen of massages of een app, met de Google Play Card. Zo wordt de ontvanger niet alleen bij het openen van zijn of haar cadeau blij verrast, maar genieten ze ook nog een keer later wanneer ze daadwerkelijk hun bon gebruiken.

Voorkom keuzestress

Wie niet vraagt, die niet weet. Maar al te vaak lopen we te stressen over wat een goed cadeau zou zijn, maar durven we het de ontvanger niet te vragen. Vooropgesteld: wanneer iemands verjaardag of de feestdagen eraan komen, kun je het best vragen. Men weet dat men een cadeau gaat krijgen, dus je zult de verrassing niet verpesten. Wees gewoon eerlijk, en ook als ze geen verlanglijstje hebben, kun je samen over een leuk idee sparren: het is ook handig om te weten wat iemand echt niet wil ontvangen!

Maak het persoonlijk

Voor vrienden, je partner of hechte families is het altijd mooi om iets te geven dat echt persoonlijk is: een mooi ingelijste foto van jullie samen, of iets dat je zelf gemaakt hebt. Zelfs al is het ‘maar’ een taart: het laat zien dat je tijd erin hebt gestoken, en dat is ook wat waard.

Je kunt het ook anders toepassen. In de psychologie bestaat self-disclosure. Volgens dit principe kun je ook iets geven waarin je jezelf blootgeeft, iets dat jouw persoonlijkheid laat zien. Daardoor voelt de ander zich nog meer met je verbonden. Sowieso is het leuk als je aan een cadeau kunt herkennen van wie het komt, dus wees niet bang om je eigen stijl erin te vermengen – zolang het maar nog bij de ontvanger past.

Ga voor duurzaam

Ja, er zijn heel wat grappige, glitterende cadeaus die je kunt geven. Maar wil je een echt waardevol cadeau geven, denk dan eens aan iets duurzaams, iets dat ook echt lang meegaat. Misschien zijn dat niet de meest spannende cadeaus, maar ze worden ook niet na twee weken in de prullenbak gegooid.

Ervaringen zijn goud waard

Denk niet in spullen, maar in activiteiten! Van een etentje tot een dagje weg, mensen waarderen ervaringen vaak veel meer dan een giftset. Over 10 jaar herinner je je dat parfum niet meer, maar die geweldige avond vast wel!

Lees ook: 5 kerstcadeau tips voor de interieur liefhebber