Wacht eens even: voordat we beginnen willen we één ding duidelijk maken. Door dit artikel te schrijven stimuleren we je niet om te stoppen met school. Een diploma is heel handig en is belangrijk om in je zak te hebben. Maar we leven nu in een maatschappij waarin ze ons wijsmaken dat je een diploma MOET hebben om ergens te komen. Onzin. Kijk maar naar deze banen…

Goedbetaalde beroepen zonder diploma
Bron: The Wolf of Wall Street

1. Influencer

Eén van de meest populaire banen van dit moment: influencer worden. Wanneer je hier uiteindelijk goed in bent, een groot bereik hebt en je begint te adverteren en je hebt commerciële samenwerkingen, dan kan je hier megaveel geld mee verdienen. Kijk maar naar Jade Anna, zij krijgt met een campagne al meer dan 10.000 euro. Oh my! 

2. Belegger

Vergeet een diploma. Voor dit beroep heb je enkel een licentie nodig. Er zijn genoeg mensen die hier van kunnen leven, maar er zijn er ook genoeg die door beleggen failliet zijn gegaan. Weet dus wat je doet voordat je er serieus geld in gaat stoppen. Maar zodra je kennis hebt van zaken, is belegger zijn nog steeds een van de bestbetaalde ‘banen’ ter wereld.

3. Zanger of zangeres

Hou je van zingen én wil jij hier je carrière van maken? Hier heb je gelukkig geen diploma voor nodig. Het enige is een mooie en unieke stem en een leuke persoonlijkheid. Vergroot je bekendheid door op social media filmpjes van je zangkunsten te plaatsen en laat zien wie de ster van het moment is. Op deze manier kan je erg veel geld verdienen, denk bijvoorbeeld aan optredens, het uitbrengen van muziek en de verkoop van merchandise.

4. Uitvaartondernemer

Oké dit is wel een minder leuk werk (voor de meeste van ons), maar het verdient wel erg goed. Enne, je hebt hier (vaak) geen diploma voor nodig. Als uitvaartondernemer ben jij degene die ervoor zorgt dat nabestaanden op een mooie en gepaste manier afscheid kunnen nemen van een geliefde. Een dankbaar beroep is het dus zeker.

5. Journalist

We zien je al raar kijken bij het beroep journalist. Heb je hier geen diploma voor nodig? Niet per se. Het enige wat je hoeft te doen is met een goed verhaal komen en deze naar zo veel mogelijk verschillende kranten opsturen. Doe dit net zo lang tot ze je er geld voor gaan geven en je bent een betaalde journalist. Zo makkelijk is het!

6. HR-manager

Als HR-manager ben jij verantwoordelijk voor de levenscyclus van werknemers, oftewel het werven, aannemen, onboarden, trainen en ontslaan van werknemers. Dit beroep is ook één van de bestbetaalde beroepen waar je geen diploma voor op zak hoeft te hebben. Het gemiddelde salaris ligt tussen de €34.000 en €56.000 per jaar. Wohoo!

7. Software programmeur

Er is heel veel vraag naar software programmeurs, dat is de reden waarom dit beroep heel goed betaald. En opvallend genoeg heb je hier ook (vaak) geen diploma voor nodig. Er zijn veel interne opleidingen die het bedrijf zelf voor je regelt en betaalt. Het enige wat ze van je vragen is om gepassioneerd je werk te gaan doen. Nou, moet lukken als je van tech houdt toch?

8. Model

Als laatste hebben we: model worden. Hiervoor heb je geen diploma nodig, maar onderschat het niet. Om model te worden heb je niet alleen een mooi of uniek koppie nodig, maar ook wel wat verstand en persoonlijkheid. “Een mooi gezicht is tegenwoordig niet meer genoeg”, heeft Yolanda Hadid — moeder van topmodellen Gigi en Bella Hadid — in een gesprek met Vogue gezegd.

“Ik zeg altijd tegen mijn dochters: je hebt dit platform gekregen om een verschil te maken in de wereld. Al die miljoenen volgers heb je niet om alleen maar mooie foto’s mee te delen. Gebruik je stem, want mensen willen weten wat je van bepaalde situaties vindt. Waarom maak je je hard voor kinderen in Palestina? Waarom ga je naar Afrika om een school te bouwen? Je moet ergens voor staan en iets teruggeven aan de wereld”, aldus Yolanda.