Bij het hebben van een serieuze relatie komen veel meer dingen kijken dan je misschien in eerste instantie zou denken. Het brengt niet alleen verliefde en gelukkige gevoelens met zich mee. Ook het stellen van grenzen en het maken van afspraken is een punt dat bij een relatie komt kijken. Wanneer je dit duidelijk hebt, zal jullie relatie alleen maar beter worden.

grenzen-relatie-femfem

Woorden kunnen meer pijn doen dan je denkt

Ten eerste zou je partner nooit met negatieve woorden richting jou moeten gooien. Maar je weet het, in een frustrerende bui kan er nogal eens het een en ander uitfloepen, wat we later totaal niet menen. Het is belangrijk om het erover te hebben welke woorden je echt pijn doen, door bijvoorbeeld een vervelende gebeurtenis in het verleden. Door hier goed over te praten, voorkom je dat je elkaar onnodig pijn doet.

Vriendinnen vertellen elkaar álles

Of toch niet? Het is belangrijk om hier goed met je vriend over te praten. Want wat wil je echt voor jullie twee houden? Er zijn bepaalde zaken die anderen nu eenmaal niet hoeven te weten of waar jij of hij zich niet prettig bij voelt. Stel deze grenzen duidelijk vast, zodat je een ruzie voorkomt omdat jij je vriendinnen iets hebt verteld wat hij tussen jullie wilde houden.

Grenzen op het gebied van seks

Jullie zijn wel partners, maar dat wil niet zeggen dat je alles doet of wil doen op seksueel gebied. Communicatie is ook hierbij het allerbelangrijkste. Praat over wat je wel of wat je niet fijn vindt. Zo kunnen jullie het voor jezelf en voor elkaar ook alleen maar beter maken.

Samen of alleen?

Omdat je een relatie hebt, wil het nog niet zeggen dat jullie 24/7 bij elkaar willen zijn. Natuurlijk is het fijn om dingen samen te doen en ’s nachts lekker tegen elkaar te kruipen, maar iedereen heeft me-time nodig en de een wat meer dan de ander. Ben hier dus duidelijk over.

Bellen, appen, FaceTimen, etc.

Er zijn tegenwoordig zoveel manieren om te communiceren. En, zoals we al zeiden, communiceren in een relatie is ontzettend belangrijk. Maar iedereen heeft een andere definitie van ‘goede communicatie’. De een verwacht om het kwartier een appje, terwijl de ander het prima vindt om een keer per dag te bellen. Praat hier aan het begin van jullie relatie over, zodat dit gelijk duidelijk is en er geen miscommunicatie ontstaat.

Ben je al een tijdje samen? Ook in een lange relatie is het belangrijk dat je moeite voor elkaar blijft doen.