Heel stiekem zijn we allemaal opzoek naar liefde. De een ontkent het en de ander wil het liefst dat iedereen mee helpt zoeken naar de ware. Iedereen heeft liefde nodig, hoe graag we het soms ook ontkennen. Toch laten we sommige liefdes gaan om de verkeerde redenen, er zijn daarom ook een aantal mythes op het gebied van liefde. Volgens John Gottman is er één hele grote mythe en die delen wij met jou.

mythe relatie fem fem

Een van de grootste mythes op het gebied van liefde

John Gottman, een van de grondleggers van relatie-onderzoeken, heeft vele onderzoeken en uitspraken gedaan. Vrijwel alles klopt wat hij zegt, dus ook wij moeten hem dan maar geloven. Vele mensen denken dat de liefde voor altijd is als we alles maar met elkaar delen en ieder probleem wordt opgelost. Als dit gebeurt dan kan niemand tussen ons komen en blijven wij bij elkaar tot de dood ons scheidt. Hier klopt niks van volgens Gottman, volgens hem is dit een van de grootste mythes op het gebied van liefde.

Je kunt het niet altijd eens zijn

Na een ruzie of meningsverschil willen stelletjes het vaak helemaal uitpraten, zodat het hierna nooit meer kan gebeuren. Gottman heeft in zijn leven duizenden stellen gesproken en ontdekte hieruit dat je het niet over eens hoeft te zijn. Hij geeft zelfs aan dat in relaties waarin er veel onopgeloste ‘issues’ zijn, bij elkaar blijven tot het einde. Koppels die de eindstreep samen niet haalde waren de mensen die iedere ergernis wilde uitspreken. Je kunt het eenmaal niet overal over eens zijn.

Geven en nemen

Het kan voorkomen dat jij het ontzettend vervelend vindt als je vriend iedere zondag stipt op 19:00 voor de televisie moet zitten, omdat de voetbal herhalingen op tv komen. Hij wilt dit echt heel graag zien. Jij daarentegen wilt heel graag dat hij naar iedere verjaardag van al jouw familieleden meegaat. Hij zit daar niet altijd op te wachten. Jullie kunnen hier een flinke ruzie over krijgen, het proberen goed te maken en blijven communiceren tot het opgelost is. Ook kunnen jullie compromis stellen. Hij voetbal en jij blij, want hij gaat mee naar verjaardagen.

Hou van de ander met al zijn imperfecties

Nu is het niet zo dat je alles wat je vervelend vindt aan de ander, gewoon moet laten gaan. Hetgeen wat echt belangrijk is moet je altijd kunnen bespreken met de ander. Ook kan het zo zijn dat je die 19:00 op zondagavond eerst bespreekt, maar tot de conclusie komt dat dit gewoon zijn dingetje is. Dan kan het voorkomen dat jullie moeten geven en nemen, hij een beetje en hij een beetje. Gottman geeft ook aan dat conflicten in relaties onvermijdelijk zijn en stellen die hun partner 100% perfect vind, bestaat ook niet. Laat daarom kleine irritaties niet in de weg staan en hou van de ander met al zijn imperfecties.

i need to talk to you fem fem

Lees ook:

Mijn eerste liefde