We hebben het allemaal druk. Althans zo voelt het. We proberen in 24 uur ruimte te maken voor ons werk, onze gezondheid en onze sociale contacten. Dan willen we ook nog op ons best voor de dag komen en voor iedereen de tijd nemen. Komt daar ook nog onze social media verslaving bij kijken, dan lijkt het einde in zicht. Het lijkt een hele opgave om met al deze zaken jezelf volledig te kunnen focussen op je werk tijdens je werkdag. Maar eigenlijk is het goed te doen. Mits je jezelf daarbij aan een aantal richtlijnen houdt. Welke? Dat vertellen wij je zodat jij vanaf morgen nog meer uit je werkdag kan halen.

Neem je werk niet mee naar huis

Werk is werk, privé is privé. Je bent veel productiever wanneer je jouw werk echt los laat in je vrije tijd. Daarbij geldt wel dat je jezelf tijdens het werk ook echt helemaal focust. Neem ’s avonds de tijd voor ontspanning, zodat je op het werk ook daadwerkelijk geconcentreerd kan zijn. Schieten er ’s avonds toch nog werk gerelateerde zaken door je hoofd? Schrijf deze dan op op een blaadje of in je notities van je telefoon. Zo voorkom je dat de taak de hele avond door je hoofd spookt omdat je hem niet wil vergeten: hij staat nu namelijk op je to do list, dus vergeten kan je hem niet meer.

Doe één ding tegelijk

Ondanks dat wij vrouwen maar wat graag roepen dat wij heel goed kunnen multitasken, is het productiever om je op één taak te focussen. Heb je veel te doen? Maak dan voor jezelf een planning. Neem voor elke taak de tijd die je nodig hebt en plan je werkdag dan van uur tot uur vol. Wanneer je jezelf dan aan deze planning houdt, heb je elke dag gedaan wat je moest doen binnen de tijd die ervoor stond.

FEMFEM productieve dag

Neem je pauze

Pauze’s zijn niet voor niets wettelijk verplicht tijdens de werkdag en worden in elk bedrijf gehanteerd. Het nemen van een lunchbreak is goed voor jouw productiviteit en creativiteit.

Werk wanneer je lichaam het warmst is

Dit heeft waarschijnlijk wat meer uitleg nodig. Ga nu dus niet 3 lagen over elkaar aantrekken wanneer je moet werken om zo warmer en dus effectiever te zijn, dit gaat namelijk niet werken. Productiviteit staat namelijk rechtstreeks in verband met je natuurlijke lichaamstemperatuur. Deze temperatuur verschilt per persoon: voor de een is deze het warmst in de ochtend, voor de ander is dit midden in de nacht. Onderzoek wanneer dit voor jou het geval is en pas je werktijd (waar mogelijk) daar op aan. Is dit niet volledig mogelijk? Verschuif dan je zwaarste of moeilijkste taken naar het moment van de dag waarop jouw lichaam het warmst is.