De zomer komt steeds dichterbij en dat betekent dat we binnenkort weer mogen genieten van warme zomeravonden, lange dagen in bikini op het strand en wellicht een tripje naar een tropisch oord. Helaas heeft de zomer niet alleen maar voordelen. Zo krijgen we ook weer te maken met een verbrande huid en droge haren. Met de volgende tips kun jij jouw haar en huid tegen de zon beschermen.

femfem-haar-huid-zonFoto via Janni Delér

1. Kies de juiste zonnebrand

Het begint allemaal bij het kiezen van de juiste zonnebrand. De American Academy of Dermatology adviseert minstens factor 30 voor dagelijks gebruik. Voor stranddagen is het het beter om voor een hogere bescherming te gaan en is het verstandig om voor factor 50 te kiezen. Hoewel het verschil in bescherming minimaal is, brengen de meeste mensen niet genoeg aan voor de juiste bescherming. Daarom is het goed om voor een hogere factor te gaan.

2. Breng de zonnebrand op de juiste manier aan

Voor je gezicht en nek heb je minstens een klodder nodig. Voor de rest van je lichaam heb je een shot glaasje vol nodig. Een goede tip is om de zonnebrand aan te brengen wanneer je poedelnaakt bent. Op deze manier voorkom je dat je belangrijke plekken vergeet, zoals je bikinilijn. Ook is het belangrijk om iedere twee uur opnieuw zonnebrand aan te brengen, of iedere keer als je uit het water komt. We zijn al gauw geneigd dit niet te doen, omdat we er geen zin in hebben, maar anders loop je dadelijk rond met een verbrande huid.

3. Vergeet de gevoelige plekken niet

Het is belangrijk om gevoelige plekken niet over te slaan. Om te beginnen bij je lippen: niets is zo pijnlijk als verbrande lippen. Breng een balsem aan die SPF 30 bevat. Zo bescherm je jouw lippen tegen de zon en bespaar jij jezelf een hoop pijn. Voor je handen zou je een handcrème kunnen aanschaffen die SPF 30 bevat, maar je kunt ook de laatste beetjes zonnebrand van je gezicht gebruiken om aan te brengen op de rug van je handen. Ook je voeten mogen niet vergeten worden. Breng zonnebrand aan op de bovenkant van je voeten, want die worden continu blootgesteld aan de zon. Maar vergeet ook zeker niet je zolen in te smeren.

4. Bescherm je haren

Niet alleen je huid kan beschadigd worden door de zon, maar ook je haren. Door de zon kunnen je haren uitdrogen en kan de kleur vervagen. Om dit te voorkomen kun je een strandhoed dragen of kun je een haarproduct gebruiken die je haren tegen UV-straling beschermen.

5. Houd je haren gehydrateerd

Niet alleen de zon kan je haar beschadigen, maar ook het water waar je in zwemt. Zout water droogt je haren uit en chloor droogt je haren ook uit en kan zelfs kleurverandering veroorzaken. Maar dat betekent niet dat je het water niet meer in kunt. Breng een leave-in conditioner aan op droog haar voordat je het water in springt. Dit zorgt voor een beschermlaag Ook voorkomt het klitten, waardoor je jouw haren gemakkelijk kunt borstelen na het zwemmen.

huid-haar-beschermen-femfem-zomerFoto via By Tezza

En nu we toch bezig zijn, lees hier 8 dingen over zonnebrand die jij niet wist, maar wel zou moeten weten!