Je moet eigenlijk je hele leven werken. Je kan er dan maar beter voor zorgen dat je met een beetje plezier naar je werk gaat, want anders wordt het een stuk zwaarder dan eigenlijk nodig is. Haat je je werk nu wel? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Volg het volgende 5-stappenplan om jezelf te redden.

Haat je je werk
Bron: The Flight Attendant

Je werk haten

Werkt hoort – helaas – bij het leven. Je moet er dan eigenlijk gewoon het beste van maken. Plezier hebben in je werk is daarom onwijs belangrijk. Toch zitten we eigenlijk allemaal wel eens in hetzelfde schuitje: het werk wat je moet doen is helemaal niet leuk. Het levert je geen energie op en je gaat iedere dag met tegenzin. Het is dan tijd om actie te ondernemen.

Stappenplan voor als je je werk haat

Heb jij het niet naar je zin op je werk? Volg de volgende stappen om jezelf te redden uit de situatie.

1. Evalueer de situatie waar je in zit

Het kan moeilijk zijn om met een frisse blik te kijken naar de situatie waar je op dit moment in zit. Toch is het belangrijk om het wél te doen. Misschien is de oplossing namelijk dichterbij dan je denkt en hoef je niet per se van baan te wisselen!

2. Bepaal je doelen

Heb je de boel geëvalueerd, maar zie je geen toekomst voor jezelf in je huidige baan? Dan is het tijd om na te gaan denken over je doelen bij een nieuwe baan. Wat wil je bereiken, wat wil je verdienen en wat vind je belangrijk bij een werkgever? Probeer er ook achter te komen waar je nu ongelukkig van wordt, zodat je dat bij een volgende baan kunt voorkomen.

3. Los het probleem op

Als je weet waar het probleem op dit moment zit (wie of wat), is het belangrijk om dit de wereld uit te helpen. Ga in gesprek om je huidige probleem goed op te lossen, zodat je het hoofdstuk kunt afsluiten.

4. Ga op zoek naar een nieuwe baan!

Update je CV en verander je LinkedIn, want het is tijd om te gaan zoeken naar jouw droombaan! Probeer lekker veel te netwerken en doe goed onderzoek. Dan komt die fijne baan vanzelf op jouw pad!

5. Overweeg de opties goed

Het kan gemakkelijk zijn om een baan snel aan te nemen, want voor je gevoel is natuurlijk alles beter dan waar je vandaan kwam. Toch is het goed om er de tijd voor te nemen en niet te overhaasten. Laat meerdere opties open en overweeg deze allemaal goed, zodat je geen verkeerde beslissingen maakt.

Spannend

Uiteraard kan het spannend zijn om zomaar ontslag te nemen en te beginnen bij een nieuwe baan. Het is eigenlijk gewoon makkelijker gezegd dan gedaan! Toch is het voor jouw mentale gezondheid beter om deze spannende stap wél te zetten. Zet je dus over je angsten heen en houd in je achterhoofd dat het uiteindelijk een stuk beter wordt voor jezelf. Is dat niet het belangrijkste doel?

Lees ook: Nooit meer werken? Volg deze 6 stappen om dat te bereiken