I’m Sorry For What I Said When I Was Hungry.” Chagrijnig worden van de honger. De één gebruikt honger voor zo’n beetje elke nare opmerking die ze maakt en de ander heeft er nooit last van. Herken jij het gevoel dat je wanneer je lang niets meer hebt gegeten prikkelbaar wordt?

Hangry

Het nare gevoel dat we soms krijgen van de honger wordt ook wel ‘hangry’ genoemd. Brad Bushman, professor aan de Vrije Universiteit van Amsterdam én The Ohio State University legt naar aanleiding van dit onderzoek uit hoe dat gevoel ontstaat. Wanneer je weinig eet heeft dat invloed op je prefrontale cortex: het voorste gedeelte van je brein. Dit gedeelte is betrokken bij cognitieve en emotionele functies van de hersenen. Ons brein heeft veel energie nodig om op de juiste manier om te kunnen gaan met deze functies. Wanneer jij jezelf niet genoeg voedt, kan dat ervoor zorgen dat je sneller prikkelbaar bent. Je brein heeft namelijk 30% van alle voedingsstoffen die wij eten nodig. Wanneer het brein te weinig voedingsstoffen krijgt, kan dit ervoor zorgen dat we onze emoties niet onder controle kunnen houden. Daardoor worden we hangry. Uit het onderzoek is ook gebleken dat mensen die hun brein niet genoeg voeden ook meer last hebben van relatieproblemen dan andere mensen.

hangry-femfem

Een einde maken aan dat hangry gevoel

De oplossing zit hem in de glucosespiegel: zorgt ervoor dat je geen enorme glucosepieken of dalen hebt. Wanneer je glucosespiegel stabiel is zul je minder last krijgen van chagrijnige bevliegingen en heb je meer controle over je emoties. Heb je dus enorme honger en wil je voorkomen dat je ‘hangry’ wordt? Eet dan iets met glucose, zoals fruit of noten.

hangry-femfem