’s Ochtends een havermoutje is voor velen vaste prik. Je kunt met dit gemakkelijke ingrediënt veel kanten op en er is genoeg variatie. Of je nou voor kaneel, vers rood fruit of appel gaat: het kan eigenlijk nooit fout gaan. Toch kiezen we wel vaak allemaal voor zoete variaties. Zoet is natuurlijk super lekker, maar wist je dat je ook best hartige variaties kunt kiezen? Hartige havermout is dé trend van het moment, dus wij vertellen je hoe je dit het lekkerst maakt.

Hartige havermout
Bron: Feel Good Feedie

Zoetekauw versus hartigfan

De één eet zonder moeite kilo’s zoetigheid weg terwijl de ander toch eerder naar hartig grijpt. Deze voorkeuren zien we niet alleen terug in snacks, maar ook zeker in de andere gerechten die we op een dag eten. Geen wonder dat fans van hartig niet zo warm lopen voor de havermout met zoetigheid. Voor die mensen hebben wij goed nieuws! Hartige havermout is namelijk ook gewoon een optie.

Hartige havermout dus! Hier voeg je geen kaneel, rozijnen of zoet fruit aan toe maar gewoon hartige ingrediënten. Het voordeel van deze variant is dat hij ook prima door kan als lunch of zelfs als diner! Er zijn uiteraard genoeg variaties te maken, maar wij hebben een wel heel lekker recept voor je gevonden.

Ingrediënten voor twee porties hartige havermout

 • 2 theelepels olijfolie
 • 1 theelepels fijngemaakte verse gember
 • Handje boerenkool
 • 4 theelepels bouillon naar smaak
 • 16o gram havermout
 • 1 theelepel sesamolie
 • 4 zachtgekookte eieren
 • Zeezout
 • Garnering: geroosterde sesamzaadjes, nori strips en in plakjes gesneden lente-ui naar smaak

Zó maak je deze hartige havermout variant

 1. Doe de olijfolie in een pan en bak hierin de gember een minuut. Vergeet niet regelmatig met de spatel de gember om te spartelen, zodat het niet aanbrandt!
 2. Voeg na de minuut de boerenkool en zeezout naar smaak toe. Bak dit ook nog twee minuten mee en spatel nog steeds regelmatig door. Na twee minuten haal je dit uit de pan en doe je het in een kom. Giet alle kookvocht af!
 3. Doe 900 milliliter en de bouillon in een pan en breng aan de kook. Zodra het kookt, voeg je de havermout toe. Roer dit regelmatig door totdat het dikker wordt. Dit duurt ongeveer zes tot tien minuten. Als je de gewenste dikte hebt bereikt, voeg je de sesamolie toe.
 4. Zet ondertussen een andere pan op het vuur en breng deze aan de kook. Kook hierin vier eieren zacht.
 5. Vul twee kommen met de havermout. Doe hier overheen de boerenkool en de eieren. Garneer je je bowl vervolgens met geroosterde sesamzaadjes, nori strips en lente-ui naar smaak.

Lees ook: Met deze havermout cappuccino start jij je ochtend extra goed