Drink jij het liefst elke dag een havercappu buiten de deur? Dan hebben we helaas slechts nieuws voor je. Binnenkort wordt havermelk namelijk duurder. En dus stijgt de prijs van jouw havercappu ook straks.

havermelk
Bron: Pinterest

Havermelk wordt duurder

Nee, het is geen 1 april grap, maar binnenkort wordt havermelk toch écht duurder. Gelukkig moeten we nog even wachten, want het kabinet is van plan om per 1 januari 2024 de belasting op alle frisdranken te verhogen. Enne het klinkt misschien gek, maar dat betekent ook dat de belasting op alle plantaardige melk omhoog gaat. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid vindt dat havermelk, sojamelk en amandelmelk ook onder deze categorie valt. Dus daar op gaat de belasting ook omhoog.

Misschien wordt het tijd om binnenkort zelf je havermelk te gaan maken? Het is een stuk gezonder en goedkoop, maar wel wat meer werk.

Waarom?

Volgens De Partij voor de Dieren zijn dierlijke zuiveldranken niet gezonder dan plantaardige alternatieven. Daarom vinden zij het niet logisch dat daar binnenkort de belasting op verhoogd wordt en dienden ze Kamervragen in. Ze begrijpen niet waarom het onder het categorie ‘limonade’ valt, omdat het vaak dranken zijn zonder suiker.

Maarten van Ooijen is het er niet mee eens en geeft aan dat het kabinet zich aan de Schijf van Vijf houdt als referentie voor een goed voedingspatroon. In één van de richtlijnen van de Schijf van Vijf staat dat het belangrijk is om elke dag een portie zuivel te nemen, bijvoorbeeld, melk of yoghurt. Plantaardige alternatieven bevatten amper eiwitten en zou daarom dus niet onder het categorie vallen.

Lees ook: Hoelang kun je een pak havermelk écht bewaren?