appel cider kaneel koekjes 1

Bakkers klaar? Zo maak je herfstkoekjes met gezouten karamelsaus

Food & Drinks14 okt 2023, 9:45 doorNadia Krijns
Bakken in de herfst is als een knuffel voor je smaakpapillen. De keuken wordt warm en cozy terwijl je aan de slag gaat met koekjesdeeg. In plaats van zomerse bessen en citrustonen, duik je nu in smaken zoals pompoenkruiden, kaneel en karamel. Heb je zin in een herfstachtige snack, dan gaan deze koekjes met gezouten karamelsaus je héél happy maken.
appel cider kaneel koekjes 1
@bluebowlrecipes

Wat heb je nodig?

Op TikTok hebben we een recept gevonden voor deze heerlijke herfstkoekjes en die zullen we met jullie delen. Dus pak je schort en laat die herfstvibes je keuken overnemen. Dit zijn de afmetingen voor 18 koekjes, maar je kunt het recept natuurlijk aanpassen voor het aantal koekjes wat jij wil maken. Bakken maar!

Ingrediënten voor de gezouten karamelsaus:

1 kopje kristalsuiker 6 eetlepels gezouten boter, in blokjes
½ kopje + 1 eetlepel slagroom snufje schilferig zeezout
3 eetlepels gereduceerde appelcider

Ingrediënten voor de koekjes:

15 eetlepels (212g) gezouten boter, zacht gemaakt op kamertemperatuur ¾ kop kristalsuiker
¾ kop bruine suiker 1 theelepel vanille-extract
2 grote eieren ¼ kopje gereduceerde en gekoelde appelcider
3 kopjes + 3 eetlepels bloem voor alle doeleinden 1 theelepel zuiveringszout
¼ theelepel zout 1 ¼ theelepel kaneel
¼ theelepel nootmuskaat ⅛ theelepel kruidnagel
¼ theelepel piment

Ingrediënten voor de Apple Pie Spice Sugar Coating:

½ kopje kristalsuiker 2 en ¾ theelepel kaneel
¼ theelepel nootmuskaat ⅛ theelepel piment
⅛ theelepel gemalen kruidnagel

Ingrediënten voor de appel cider coating:

3 eetlepels gereduceerde appelcider 3 eetlepels appelboter
5 kopjes appelcider

Instructies

  • Kook de appelcider in een kleine pan op het fornuis, door dit op middelhoog vuur te koken tot deze is ingekookt tot ½ kop + 2 eetlepels. Dit duurt ongeveer 35 tot 42 minuten. Laat het afkoelen in de koelkast, zodat het op kamertemperatuur komt. Maak vervolgens de gezouten karamelsaus volgens de TikTok hieronder. Roer als laatste de appelcider erdoor. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het gebruikt, of maak het een week van tevoren klaar en bewaar het in de koelkast.
  • Klop de zachte boter in een grote kom met een elektrische mixer op middelhoge snelheid. Voeg de suikers toe en meng tot een crème samen met de boter, ongeveer 1 minuut. Voeg de vanille, eieren en appelcider toe en meng tot alles een mengsel is. Voeg als laatste de droge ingrediënten toe en meng tot er een deeg ontstaat. Zet het deeg 30 minuten in de koelkast, zodat je het deeg gemakkelijker in balletjes kunt rollen.
  • Schep het deeg in balletjes van ongeveer 60 tot 65 gram met een grote koekjeslepel (ongeveer 3 tot 4 eetlepels) en plaats het in een luchtdichte verpakking om het minimaal 4 uur of maximaal 48 uur in de koelkast te laten afkoelen.
  • Verwarm je oven voor op 180 °C. Bekleed een paar bakplaten met bakpapier of siliconen bakmatten. Roer in een kleine kom de suiker en kruiden door elkaar voor de coating. Rol de deegballetjes rijkelijk door het appeltaartkruiden-kaneel-suikermengsel.
  • Plaats ongeveer 6 koekjes op elk vel, met ruimte om ze uit te spreiden. Bak gedurende 11 tot 13 minuten. De randen moeten er stevig uitzien en aanvoelen als je er met een vinger op tikt. Het midden zal luchtig zijn en er net een tikkeltje te gaar uitzien. Ze zullen opzetten terwijl ze afkoelen.
  • Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op bakplaten en breng ze vervolgens over naar een koelrek om volledig af te koelen, of tot ze koel genoeg zijn om aan te raken. Roer de appelboter en de ingekookte appelcider door elkaar in een middelgrote kom, bestrijk vervolgens elk koekje met een royale laag en dompel de resterende appeltaartkruidsuiker van eerder in.
  • Besprenkel de koekjes met appelcider-karamel en geniet ervan! Koekjes kunnen in een luchtdichte verpakking in de koelkast ongeveer een week bewaard worden (de karamel moet in de koelkast worden bewaard). Laat de koekjes een beetje op kamertemperatuur komen voordat je ze serveert.

Zo maak je de gezouten karamelsaus: