Vaak zijn we geneigd de kleinste dingen te vergeten. Wanneer iemand zich bijvoorbeeld aan je voorstelt, ben je de naam binnen enkele seconden alweer vergeten. Deze vergeetachtigheid blijft niet alleen bij namen, maar ook bij een hoop andere dingen. Volgens de Harvard Medical School is dit een bij-effect van ons zeer drukke en stressvolle leven. Angst en stress maken het moeilijker om je te kunnen concentreren en sluiten nieuwe informatie af. Maar er is een manier waarop jij je geheugen kunt verbeteren en dingen makkelijker kunt herinneren. Wij vertellen je hoe.

Teenage girl on a road trip with car

Blijf je aandacht erbij houden

Dit lijkt natuurlijk logisch, maar vaak vergeten we om in het moment zelf te leven. We moeten op een dag zo veel informatie verwerken. Zodra iemand tegen je praat, zit je met je gedachten bijvoorbeeld alweer bij een presentatie die je de volgende dag moet geven. Volgens ASAP Science moeten we onze hersenen de schuld geven van onze onoplettendheid wanneer het op namen onthouden aankomt. Zo zouden namen volledig willekeurig zijn en geen specifieke informatie met zich meedragen. Wanneer je hersenen geen verbinding kan maken tussen verschillende stukjes informatie ben je sneller geneigd deze informatie te vergeten. Dus vermijd afleidingen en focus je op hetgeen wat je gaat leren. Als iemand zich aan je voorstelt, kun je jezelf het beste voorstellen dat het een krachtig persoon is en dus belangrijk is om deze naam te onthouden. Dit vertelt je hersenen dat de naam moet worden opgeslagen in je lange-termijn geheugen.

Visualisatie

Visuele beelden kunnen een veel krachtiger en onvergetelijke leerervaring opleveren dan een verbale of tekstuele beschrijving. Het forceert een bepaalde diepte in verwerking, een soort mindfulness. Psycholoog en zoöloog Ryan Anderson zegt dat visualisatie en ruimtelijk geheugen efficiënte herinneringen creëeren. Hierbij sla je informatie als foto’s op en vervolgens plaats je deze beelden op in een mentaal vertrouwde omgeving. Het is vooral belangrijk dat deze beelden levendig zijn. Hoe gekker, bizarder, grappiger of onvergetelijker je de beelden kan maken, hoe beter. En hoe meer sensorische informatie je kunt opnemen, hoe beter. Probeer en stel je de geuren voor, hoe iets voelt, geluiden of smaken, en zelfs hoe het je emotioneel maakt. Dit helpt je beter bij het onthouden van nieuwe dingen.

Creëer een emotionele band

Nostalgie is een krachtige emotie. Zo kan een bepaalde geur je weer terugnemen naar een bijzondere jeugdherinnering. Een recente studie suggereert dat we de kracht van deze emotionele banden om nieuwe dingen te herinneren moeten benutten. Wanneer je dus iets nieuws wilt onthouden, probeer het dan te linken aan een herinnering uit je verleden of een emotionele band die ervoor zorgt dat je het makkelijker zult herinneren.

Lees het hardop

Volgens psycholoog Art Markman is hardop lezen een goede strategie wanneer er slechts een paar belangrijke dingen zijn om te onthouden. Zo heb je kennis van de productie van de woorden die je hardop uitspreekt en de herinnering van het horen van deze woorden. Deze informatie onderscheidt de gesproken dingen van datgene wat je in stilte leest.

Ruil je beeldscherm in voor papier

Tegenwoordig zijn we niet meer weg te slaan van onze telefoons en laptops. Wanneer het gaat om nieuwe dingen onthouden, is het beter om je beeldscherm in te ruilen voor papier. Dit bleek ook uit een Britse studie. Hierbij lazen 80 ingenieursstudenten een vijf teksten op papier en op een beeldscherm. De studenten die het op papier lazen, kregen betere resultaten. Uit een nieuwe studie, uitgevoerd door Anne Mangen, blijkt dat lezers zich meer herinnerden van de chronologie van het verhaal wanneer ze het op papier lazen dan op een beeldscherm.

Eet evenwichtig en beweeg veel

Het blijkt dat een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging bepalende factoren zijn bij het opslaan van kennis. Gary Small, directeur van het UCLA Longevity Center op de Semel Instituut, vertelt dat ongeveer tweederde van wat bepaalt hoe goed we ouder worden afkomstig is van niet-genetische factoren, zoals ons dagelijks gedrag. Dit geldt ook voor het geheugen. Uit een enquête onder meer dan 18.000 mensen bleek dat degenen met gezondere gewoontes minder last hadden van geheugen klachten. Een gezondere levensstijl houden je hersencellen dus ook in topconditie.

Good book and cup of coffee in the morning