Vrienden: kies je ze bewust of wandelen ze spontaan je leven binnen? Een ding is zeker, want zonder vriendschappen kunnen we niet leven.. Of althans, we zullen ons vooral eenzaam voelen. Volgens hoorleraar sociologie Beate Volker is een hechte vriendschap van niet te onderschatten waarde – het doet zelfs wonderen voor je gezondheid.

@ Becca Tapert
@ Becca Tapert

Kerst met vrienden?

Als je denkt aan kerst, dan denk je vooral aan familie en gezelligheid. Samenzijn met de mensen die je liefhebt en die jou liefhebben. Toch viert men de eerste kerstdag eigenlijk bijna nooit met vrienden. De mensen met wie je de andere 363 dagen van het jaar omgaat, moeten plaatsmaken voor die ene achternicht die je nooit spreekt. Eigenlijk toch best raar? Vrienden worden meestal verschoven na de on-officiële derde kerstdag, maar er is niemand die daar echt van opkijkt.

Volgens Beate Volker is het onderzoeken naar vriendschapsrelaties behoorlijk interessant. ”Vriendschap is heel ongrijpbaar, omdat je er geen stempel op kunt drukken, zoals wel kan bij partnerrelaties. Bij een huwelijk weet iedereen: dit is het begin en dat is het einde. Voor vriendschap is dat moeilijk te bepalen”.

Vertrouwen

Wanneer je een hechte vriendschap kunt vaststellen heeft alles te maken met de hoge mate van vertrouwen, het feit dat je helemaal jezelf kunt zijn zonder het gevoel te hebben dat je iets moet waarmaken of dat je je beter moet voordoen. Maar wat zijn de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om écht bevriend te raken? Om te beginnen moet je elkaar tegenkomen, heel logisch natuurlijk, maar het moet wel gebeuren. Je komt ruim tweehonderd mensen tegen op een dag, maar met 199 van hen gebeurt helemaal niets.

In de spiegel kijken

Met die ene persoon heb je een goede klik, maar waarom is dat? Er is een basale voorwaarde die uit alle onderzoeken naar voren komt: dat je op elkaar lijkt. Het gaat dan om puur sociaal demografische kenmerken: opleiding, etniciteit, leeftijd, geslacht. Ga maar na, bijna niemand heeft vrienden van een generatie boven of onder die van zichzelf. Ook vriendschappen tussen mannen en vrouwen zijn zeldzaam. Iedereen zoekt dus zijn gelijken op. Je komt jezelf tegen in je vrienden.

Zit je dus met een dilemma kan het nut hebben om andere mensen uit je omgeving om advies te vragen. Een collega of kennis kan je mogelijk verder helpen dan die hele hechte vriend die exact een kopie van jou is.

Welk nut hebben vriendschappen over het algemeen?

Allereerst blijkt uit verschillende studies dat mensen met vriendschappen gezonder en langer leven. Eenzelfde soort onderzoek is er gedaan naar een verkoudheid en vriendschappen. Met veel mensen om je heen zou je verwachten dat je sneller ziek kan worden. Het tegendeel blijkt waar. Een netwerk van vrienden beschermt je juist tegen ziektes: het hebben van vrienden verlaagt stress, waardoor je weerstand wordt verhoogd. Je staat samen letterlijk sterker.

Van horizontaal naar verticaal

Zoals eerder genoemd hebben we vooral een vriendenkring die bestaat uit mensen die op veel vlakken dezelfde interesses en normen en waarden hebben. Hoe mooi zou het zijn als deze horizontale vriendschap kan worden doorgetrokken naar connectie met een andere generatie. Hoe mooi zou het zijn als ouderen met jongeren worden verbonden om kennis door te geven. Ouderen kunnen veel van jongeren leren en andersom. We zullen onszelf moeten aanleren op zoek te gaan naar gelijkenissen tussen alle verschillen. Zorg dat je vaker denkt: op dat kenmerk is deze persoon anders, maar op welke andere drie andere kenmerken komt het wel overheen?

Lees ook: waarom het oké is om afscheid te nemen van bepaalde vriendschappen