Soms lukt het ons niet om voldoende slaap te pakken en zijn we de volgende dag niet gefocust. Als je niet de luxe hebt om een dagje vrij te nemen, zodat je wat slaap kunt inhalen, zal er een andere manier gevonden moeten worden waarmee jij je focus en hersenkracht kunt verbeteren. Wij hebben wat tips die de cognitieve functie kunnen verbeteren in 5, 15 of 30 minuten, ondanks te weinig slaap.

There's nothing as good as a day off

5 minuten

Ogen knipperen

Als je merkt dat je ogen beginnen te glazen, is dat een teken dat je niet genoeg knippert. In een studie van cognitieve functie van de Washington University in St. Louis ontdekten onderzoekers dat het knipperen kan helpen om je focus te herstellen. Zeker als je de hele dag naar een scherm staart. Het is essentieel om minstens 10 tot 20 keer per minuut te knipperen om een taak te volbrengen, zodat je niet door je eigen gedachten wordt afgeleid.

Pepermunt

De geur van pepermunt wordt geassocieerd met verhoogde cognitieve prestaties bij verschillende taken. Niet alleen kan een pepermuntje je alert en geconcentreerd laten voelen, maar het kan ook je verwerkingssnelheid verbeteren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een beetje pepermuntolie in je nek te wrijven.

15 minuten

Speel een spelletje

Het spelen van een spelletje als Tetris is gekoppeld aan het ontwaken van je zintuigen en kan je hersenen ook verscherpen. Dit oude computerspelletje gaat over ruimtelijk redeneren, evenals werkgeheugen en verwerkingssnelheden.

Zoek de zon op

Onderschat nooit de energiekracht van een beetje vitamine D. Wanneer je nog niet buiten bent geweest of niet aan zonlicht bent blootgesteld, kan dit een oorzaak zijn waardoor jij je moe voelt. Het hoeft maar 10 tot 15 minuten te duren per dag en dan krijg je al voldoende vitamine D binnen. Misschien kun je dit zelfs in combinatie doen met het spelen van Tetris.

Maak een wandeling

Door een korte wandeling te maken, kun je jouw geheugenretentie en je aandacht verbeteren. Het heeft alles te maken met een verhoogde zuurstofstroom. Dus probeer zo nu en dan even een rondje te wandelen.

30 minuten

Lees een paar bladzijdes

Als je genoeg tijd hebt om een paar pagina’s van een boek te lezen, kan dit je stimuleren om je takenlijst op een meer geïnspireerde, nieuwsgierige en verrijkte houding te bekijken. Dit komt doordat het lezen van iets wat je spannend vindt, je hersen connectiviteit verhoogt.

Mediteer

Veel studies hebben aangetoond dat meditatie je hersenvermogen een serieuze boost kan geven. Als je genoeg tijd hebt, zoek dan een rustige ruimte in je omgeving en oefen met meditatie. Hoewel het geen snelle oplossing zoals pepermuntolie is, kan deze gewoonte je helpen om je zelfdiscipline vaardigheden op te heffen, zodat jij je gedachten beter kunt beheersen.

Socialize

Als je moe bent, zullen die saaie documenten op je bureau je gemakkelijk in slaap laten vallen. Het kan goed zijn om te socializen, zeker als je de laatste tijd al weinig sociale interactie hebt gehad. Soms kunnen samenwerken, ontspannen en uit je eigen hoofd komen je de nodige energie geven.

Beautiful happy woman walking and looking down

Wil je weten hoe je gemakkelijk in slaap kunt vallen? Dat lees je hier.