In de psychologie bestaat er een effect genaamd het “spotlight effect” wat inhoudt dat mensen vaak de neiging hebben om te overschatten hoeveel er op ze gelet wordt door anderen. Kortom: we denken dat de spotlights altijd op ons gericht zijn. Dit kan best vervelend zijn omdat het veel angst met zich mee kan brengen, en dan vooral de angst wat anderen van ons vinden. Dus hoe ga je om met dit zogeheten “spotlight effect”?

spotlight effect
Bron: Euphoria

Het spotlight effect

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat dit effect in veel gevallen geldig is. En zelfs degene die onszelf en ons gedrag wel waarnemen, denken er niet heel erg veel over na. Pycholoog Rodolfo Mendoza-Denton zegt het volgende over het spotlight effect: “Wanneer jij een situatie nog aan het ‘herkauwen’ bent, zijn anderen mensen allang doorgegaan met hun leven.”

Niet iedereen heeft even veel last van het spotlight effect. Mensen met sociale angst hebben hier meer last van. Ze kunnen zichzelf extreem gaan analyseren, beoordelen (vaak op een negatieve manier) en worden zich uiterst bewust van hun gedrag.

Manieren om de spotlight uit te zetten

Herken je dit fenomeen? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de spotlight uit te zetten.

#1 Wees je bewust

Het begint altijd bij het bewustzijn van de situatie. Weet dat je onzekerheden een grote impact op je hebben. En onthoud dus dat de meeste mensen zo erg met zichzelf bezig zijn dat ze waarschijnlijk nauwelijks op jou letten. Dit kan best wel bevrijdend klinken, right?

#2 Wat is het ergste wat er kan gebeuren?

Het aller aller ergste, really? Je zal je snel realiseren dat het ergste wat er kan gebeuren helemaal niet zo erg is. Focus je daarom op de positieve dingen die er kunnen gebeuren.

#3 Beoefen imperfectie

Hiermee bedoelen we dat je jezelf regelmatigĀ in oncomfortabele situaties moet begeven om meer comfortabel te worden. Maak dus een keer een typfout in een mail of maak een grapje tegen een onbekende. Als je dan een paar fouten maakt zal je merken dat de wereld niet vergaat.

Lees ook: Imposter syndrome: wat is het en wat doe je eraan?